x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Mestesugarii cer despagubiri

Mestesugarii cer despagubiri

12 Mai 2005   •   00:00

Cooperatia mestesugareasca cere statului mari despagubiri pentru preluarea si transformarea in intreprinderi de stat a catorva sute de cooperative. Despagubirile ar urma sa intre intr-un fond de dezvoltare.



  • de ADRIAN N. IONESCU

  • PROVOCARE. Siguranta atelierului nu garanteaza cooperatiei un loc pe piata
    Valoarea patrimoniului cooperatist preluat abuziv de catre stat este estimata la circa 100 de milioane de dolari, se spune intr-un memorandum adresat Guvernului de catre Asociatia Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti (UCECOM). Activele au fost pierdute ca urmare a transformarii a 440 de cooperative in intreprinderi de stat, prin hotarari guvernamentale emise intre 1959 si 1962.

    AMANARI. "UCECOM a solicitat tuturor guvernelor de dupa 1990 sa rezolve situatia, dar toti sefii acestora au amanat solutiile. Nicolae Vacaroiu, de pilda, ne-a spus ca nu este oportun", declara Dumitru Danga, presedintele (UCECOM). "Peste 560 de actiuni in instanta au fost declansate pentru obtinerea de despagubiri, dar legile in vigoare se aplica greoi si cu mari costuri", adauga Danga, care spune ca printre cooperativele preluate abuziv acum peste 40 de ani au fost Mondiala Satu-Mare, Fabrica de Ceasornice Precizia Arad si Electromures Targu Mures.

    OPORTUNITATE. Oficialii UCECOM spera ca reparatiile solicitate sa fie incluse in pachetul de legi privind proprietatea cu care Guvernul urmeaza sa se prezinte in Parlament. Banii sau titlurile de valoare acordate ar urma sa constituie "Fondul pentru Dezvoltarea Cooperatiei Mestesugaresti". Ca reprezentant al acesteia, UCECOM ar urma sa primeasca despagubirile si ar putea administra fondul. Acum, momentul este oportun, caci, conform Legii nr. 1/2005 de (re)organizare a cooperatiei, organizatia ar putea pierde prerogativele prin care influenta autoritar sectorul.

    POLEMICI. Legea a fost contestata inclusiv la Curtea Constitutionala, fara succes. Oficialii ANIMMC cred ca asociatiile teritoriale si nationale pierd puterea asupra cooperativelor membre. "Meciul" se joaca pe parcursul urmatoarelor luni, prin felul in care este aplicata legea.

    ×
    Subiecte în articol: economic