x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Președintele Curții de Conturi a României, vizită de lucru în SUA

Președintele Curții de Conturi a României, vizită de lucru în SUA

de Redacția Jurnalul    |    09 Mai 2023   •   12:45
Președintele Curții de Conturi a României, vizită de lucru în SUA

La invitația instituțiilor de justiție și de aplicare a legii din Statelor Unite, președintele Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc, a participat, împreună cu o serie de oficiali ai statului român, la o vizită de studiu în Statele Unite având ca temă principală modalitățile de prevenire și combatere a fraudei în domeniul achizițiilor publice.

Vizita a fost organizată de Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii, prin programul Anticorupție pentru Europa Centrală  și în coordonare cu Secția Economică a Ambasadei SUA la București:

Astfel, în perioada 26 aprilie – 2 mai 2023, președintele Curții de Conturi a avut o serie de întâlniri cu reprezentanți ai Departamentului de Justiție și ai Departamentului de Stat al SUA, precum și cu experți din domenii specializate precum sănătate, transporturi, sistem judiciar, în Washington DC și New York. În cadrul întâlnirilor au fost abordate și analizate cele mai bune practici în ceea ce privește prevenirea, detectarea, reducerea riscurilor și investigarea fraudelor în domeniul achizițiilor publice.

”Auditarea domeniului achizițiilor publice reprezintă o componentă importantă a activității pe care Curtea o desfășoară și suntem preocupați în mod constant să promovăm responsabilitatea, corectitudinea și cele mai bune practici în gestionarea corectă a fondurilor guvernamentale. Căutăm permanent cele mai potrivite metode pentru a depista practicile ilegale și, de aceea, expertiza împărtășită de autoritățile din Statele Unite în identificarea și combaterea eficientă a tuturor tipurilor de fraudă ne este de mare ajutor. Există modele și sisteme de întărirea controlului și prevenirea fraudei în domeniul achizițiilor publice pe care le putem prelua de la partenerii noștri strategici, SUA”, a declarat Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi.

În marja vizitei de studiu realizate în Statele Unite, președintele Instituției Supreme de Audit din România a avut o întrevedere cu omologul american, auditorul general Gene L. Dodaro, la sediul de la Washington al Oficiului pentru Responsabilitate Guvernamentală (GAO). În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au analizat progresele făcute de Curtea de Conturi a României cu sprijinul specialiștilor de la Centrul de Excelență în Audit al GAO în modernizarea metodologiei de audit și întărirea performanței instituționale.

Președintele Mihai Busuioc a mulțumit auditorului general pentru suportul acordat Curții de Conturi a României în eforturile de modernizare întreprinse, menționând excelenta colaborare a auditorilor publici externi români cu experții Centrului pentru Excelență în Audit al GAO. Cei doi oficiali au afirmat dorința de a continua colaborarea dintre Curtea de Conturi a României și Oficiul pentru Responsabilitate Guvernamentală a Statelor Unite.

”Am discutat cu domnul auditor general Gene Dodaro despre excelenta colaborare dintre instituțiile supreme de audit din România și SUA. Suntem recunoscători colegilor de la GAO atât pentru contribuția consistentă avută în realizarea analizei funcționale a instituției noastre - un veritabil declanșator al procesului de reformă și de modernizare a Curții de Conturi, cât și pentru sprijinul pe care ni-l oferă în continuare pentru a realiza ceea ce ne-am propus: să fim o instituție supremă de audit eficientă, care influențează pozitiv prin auditurile sale calitatea vieții cetățenilor și îmbunătățește activitatea administrației publice din România”, a spus președintele Mihai Busuioc.

 

×