x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Minerii din Oltenia trec la greva generală

Minerii din Oltenia trec la greva generală

23 Iun 2008   •   00:00

Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia va declanşa, începînd cu 15 iulie 2008, mitinguri de protest în toate zonele de activitate ale Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia



Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia va declanşa, începînd cu 15 iulie 2008, mitinguri de protest în toate zonele de activitate ale Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), iar din 1 august va declanşa greva generală. Sindicatul condus de Marin Condescu anunţă că există există pericolul pierderii a 9.000 de locuri de muncă din minerit şi a 10.000 din cadrul societăţilor care lucrează pentru SNLO. Potrivit sindicaliştilor, societatea a ajuns în incapacitatea de a achita salariile şi concediile, are datorii totale de 268,1 milioane lei şi are de recuperat 130 de milioane de lei de la Regia Autonomă de Activităţi Nucleare, pentru cărbunele furnizat filialei Romag − Termo. Aceasta deţine termocentrala de la Halînga şi produce abur industrial necesar producerii apei grele pentru centrala nucleară de la Cernavodă şi asigură şi încălzirea în municipiul Drobeta Turn-Severin.
Minerii acuză într-un comunicat ”lipsa unei strategii în domeniul minier şi energetic”, “accentuarea dramatică a blocajului financiar”, “lipsa investiţiilor în domeniul energetic şi nesiguranţa pe termen mediu şi lung a locurilor de muncă”. USM a mai avertizat asupra pericolului “încetării activităţii SNL Oltenia prin existenţa posibilităţii oricărui creditor de a face ca societatea să intre în incapacitate de plată”. De asemenea, se mai constată nereglementarea legislativă în domeniul exproprierilor, dar şi nerealizarea investiţiilor în asigurarea condiţiilor de muncă şi a măsurilor de protecţie a muncii.






×
Subiecte în articol: economic