x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în decembrie 5 mld. lei de pe piața internă

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în decembrie 5 mld. lei de pe piața internă

de Redacția Jurnalul    |    30 Noi 2022   •   15:30
Ministerul Finanţelor vrea să împrumute în decembrie 5 mld. lei de pe piața internă

Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute în ultima lună din acest an 5,03 mld. lei de pe piaţa internă, din care 4,4 mil. lei de la bănci, la care se pot adăuga 630 mil lei din alocările sesiunilor suplimentare.

“În vederea finanţării deficitului bugetului de stat şi refinanţării datoriei publice în luna decembrie 2022, se aprobă prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont şi a obligaţiunilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală totală de 4.400 milioane lei, la care se poate adăuga suma de 630 milioane lei din alocările sesiunilor suplimentare de oferte necompetitive organizate exclusiv pentru instrumentele de tip benchmark”, se specifică în prospectul de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont şi a obligaţiunilor de stat aferent lunii decembrie, publicat de Finanţe.

Prima licitaţie va avea loc luni, 5 decembrie, când urmează să fie lansate obligaţiuni de stat de tip benchmark, de 400 milioane lei, cu maturitate de 15 ani, şi o rată a cuponului de 4,25% în paralel cu obligaţiuni de stat de tip benchmark, de 400 milioane lei, cu maturitate de 4 ani, şi o rată a cuponului de 3,5%

În total, pe parcursul lunii decembrie, vor fi lansate 11 emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,2 miliarde de lei. Pentru sesiunea suplimentară de oferte necompetitive valoarea totală ajunge la 630 milioane de lei.

Totodată, pe 8 decembrie este prevăzută o licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 200 milioane de lei, cu scadenţa la 29 noiembrie 2023.

În luna noiembrie, Ministerul Finanţelor a avut programate licitaţii de 4,78 mld. lei pe piaţa internă, cu 250 de milioane de lei mai puţin faţă de cele programate în luna decembrie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ministerul finantelor imprumut bănci