x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministrul Comunicaţiilor: fuziunea RCS-UPC va crea un monopol

Ministrul Comunicaţiilor: fuziunea RCS-UPC va crea un monopol

de Gabi Golea    |    13 Mar 2011   •   19:54
Ministrul Comunicaţiilor: fuziunea RCS-UPC va crea un monopol
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional
156074-ds-20100914114707004.jpgMinistrul Comunicaţiilor, Valeri­an Vreme, a declarat la sfârşitul săp­tă­mâ­nii trecute că fuziunea dintre RCS&RDS şi UPC ar forma un mo­no­pol pe pieţele de distribuţie TV şi in­ternet fix. Practic, achiziţia UPC de către compania controlată de Zol­tan Teszari ar duce la formarea unui gi­gant care ar deţine aproape 70% din piaţa de distribuţie de semnal TV prin cablu şi peste 50% din piaţa ser­vi­­ciilor de internet fix, a arătat minis­trul Vreme într-un interviu video acor­dat HotNews.ro. De asemenea, mi­nis­trul Comunicaţiilor a menţionat că "verdictul final" asupra situaţiei de monopol sau poziţie dominantă va fi dat de Consiliul Concurenţei şi Autoritatea de Reglementare în Co­mu­ni­caţii (ANCOM). Îngrijorarea fi­rească a celorlalţi jucători de pe pia­ţă, dar şi a clienţilor finali, cetăţenii be­ne­ficiari ai serviciilor de cablu-TV, te­le­fonie şi internet, se regăseşte acum şi într-o poziţie oficială. De altfel, planurile de fuziune sunt privite cu suspiciune şi de instituţii europene, eu­roparlamentarii trăgând deja un semnal de alarmă.

"Este foarte clar că dacă ac­ti­vi­tă­ţi­le comerciale dintre companii care prestează acelaşi gen de servicii se con­centrează în mâini foarte puţine şi cotele de piaţă se extind, atunci es­te loc de investigaţii, pentru că acest lu­­cru nu serveşte intereselor consu­ma­­torului", a declarat recent eu­ro­de­putatul Peter Skinner pentru Antena 3. Recent, RCS & RDS a încheiat două acorduri de finanţare în valoare de 206 milioane de dolari şi, respectiv, 125 milioane de euro. Banii ar putea fi folosiţi de companie pentru refinanţarea datoriilor totale de 175 milioane de dolari care ajung la scadenţă în acest an. Agenţia de evaluare Moody’s a retrogradat recent ratingul companiei din cauza datoriilor din acest an, precum şi celor de 375 milioane de euro care ajung la maturitate în 2012. Iar băncile care au acordat banii sunt în esenţă aceleaşi care au acordat în 2007 creditul de 500 milioane de dolari contractat în 2007.

Acesta era la acea vreme cel mai mare credit bancar luat de o firmă privată românească. Acesta fusese aranjat de ING şi Citibank, dar au mai participat şi alte trei bănci: ABN Amro, actuala Royal Bank of Scotland, Bank Austria Creditanstalt (acum UniCredit) şi Raiffeisen. Ope­ra­torul român de comunicaţii a mai contractat anul trecut, în luna mai, un credit de 100 milioane de dolari tot de la ING. Pentru aceste împrumuturi operatorul de telefonie mobilă a de­pus de-a lungul timpului garanţii de rang doi pe 51% din acţiunile RCS, precum şi garanţii de prim rang pe 2,4% din acţiunile RCS plus gaj pe mai multe conturi ale companiei.

Datorii, datorii
La creditul sindicalizat de 206 mi­lioa­ne de dolari, Cable Communications Systems Olanda, ac­ţi­o­na­rul majoritar al companiei de co­mu­­nicaţii, a constituit în fa­vo­a­rea ING Bank o garanţie reală mobili­a­ră de rang doi asupra a 215.252.727 acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al RCS&RDS. Garanţia acoperă o su­mă maximă de plată de 278 mili­oa­ne de dolari. Cable Communi­ca­tions Systems Olanda deţine 88,9% din acţiunile RCS&RDS, iar potrivit unor documente obţinute de Jurnalul Naţional, Zoltan Tes­zari este preşedinte-director al CCS Olanda. În cazul creditului de 125 milioane de euro, sindica­li­za­rea a fost realizată de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bu­cu­reşti, Royal Bank of Scotland PLC şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de aranjori mandataţi principali, res­pec­tiv Unicredit Bank AG (Londra) în calitate de agent de credit şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de agent pentru garanţii.

×
Subiecte în articol: rcs&rds upc