x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Anunţ important cu privire la facturile românilor la energie electrică şi gaze naturale. Ministrul Energiei anunță când cetățenii vor plăti mai puțin

Anunţ important cu privire la facturile românilor la energie electrică şi gaze naturale. Ministrul Energiei anunță când cetățenii vor plăti mai puțin

de Redacția Jurnalul    |    12 Apr 2024   •   16:05
Anunţ important cu privire la facturile românilor la energie electrică şi gaze naturale. Ministrul Energiei anunță când cetățenii vor plăti mai puțin
Sursa foto: Antena 3 CNN

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut un anunţ important cu privire la facturile românilor la energie electrică şi gaze naturale într-o apariţie recentă la Antena 3 CNN. În urma unei serii de întrebări din partea cetăţenilor cu privire la lipsa unei scăderi a facturilor, chiar și în contextul în care prețurile pe piaţă au scăzut, ministrul a explicat că s-au luat măsuri pentru a permite furnizorilor accesul la energie electrică și gaze naturale la prețuri mai mici.

Burduja a detaliat că recent au fost reduse plafoanele aplicabile producătorilor de energie electrică și de gaze naturale, ceea ce ar trebui să conducă la scăderi în facturile românilor. Această reducere a plafoanelor ar permite furnizorilor să ofere energie și gaze la costuri mai mici pentru consumatorii finali.

În ceea ce priveşte energia electrică, ministrul a subliniat că se aşteaptă la scăderi în special pentru cei cu un consum lunar de peste 300 de kilowaţi/oră. De asemenea, a menţionat că preţul reglementat al energiei electrice pentru consumatori cu un consum mai mic de 100 de kilowaţi/oră este mai mic decât preţurile de pe piaţă, ceea ce face dificilă o scădere semnificativă a facturilor pentru această categorie de consumatori.

„Da, pentru românii care au un consum mai mare de 300 kilowați/oră, categoric facturile ar trebui să scadă.

Pentru cei care au acel plafon de 0,68 lei kilowatt/oră, adică până într-o 100 de kilowați/oră, acel preț reglementat al energiei electrice este categoric mai mic decât ce vedem astăzi pe piață. 

Deci acolo este imposibil sau foarte greu să mai scadă facturile sub acel plafon. Este cazul facturilor lunare de 38 de lei, de peste 40 de lei, deci este un cost totuși rezonabil", a precizat ministrul Energiei la Antena 3 CNN.


Guvernul a adoptat, pe 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale, care va duce la scăderea preţurilor pentru următoarele 12 luni.

"Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Energiei, modificări ale OUG 27 care vor duce la scăderea preţului cu care producătorii vând fără a fi supraimpozitaţi de la 450 lei/MWh la 400 lei/MWh pentru energie electrică, respectiv de la 150 lei/MWh la 120 lei/MWh pentru gaze naturale. 

Aceste valori au fost stabilite în urma unor analize minuţioase ale pieţelor de energie şi în urma consultărilor cu toţi actorii din sector", se menţiona într-un comunicat al ministerului. 

×