
Măsuri pentru reducerea deficitului și susținerea industriei
Ministrul a subliniat că deficitul bugetar este unul „ieșit din comun” și că sunt analizate direcțiile de cheltuieli pentru a optimiza execuția bugetară. De asemenea, a criticat gestionarea defectuoasă a unor proiecte de stat în domeniul industriei prelucrătoare, unde toate cele opt proiecte analizate au fost declarate ineligibile.
„Am identificat probleme administrative și un exces de zel nejustificat în gestionarea acestor proiecte. Lucrăm la remedierea situației pentru a sprijini companiile afectate,” a explicat ministrul.
Un punct important pe agenda sa este și industria materialelor de construcții, unde România importă peste 55% din necesarul intern. Prin schema de ajutor de stat Construct Plus, 20 de proiecte au fost selectate pentru finanțare, având alocate 3 miliarde de lei (600 de milioane de euro). Contractele ar urma să fie semnate în această primăvară.
„Acest program va contribui la reducerea deficitului cu peste 5% în următorii doi ani,” a precizat Tánczos Barna.
Impactul taxelor internaționale și poziția României
Ministrul a avertizat asupra impactului noilor taxe impuse de SUA pe oțel și aluminiu, precum și posibilele măsuri pentru industria auto. Recent, a participat la o reuniune la Paris, unde a discutat cu oficiali europeni și reprezentanți ai industriei despre poziția României în acest context economic global.
„România nu va lua decizii privind finanțarea mediului de afaceri fără consultarea antreprenorilor,” a declarat oficialul.
Digitalizare accelerată: Cloud guvernamental și reforme în achiziții publice
Un alt proiect important menționat de ministru este implementarea cloud-ului guvernamental, finalizat în decembrie. Acest sistem va reduce birocrația și va elimina fragmentarea bazelor de date dintre instituții.

„Am preluat modelul de succes din SUA, Singapore și Polonia. Printr-un nou sistem de achiziții publice, am redus timpul de implementare cu 60%,” a subliniat Tánczos Barna.
Aceste măsuri ar urma să eficientizeze administrația publică și să sprijine mediul de afaceri în următorii ani.
Vezi aici declarațiile Ministrului de Finanțe