Modificările aduse legii taximetriei care au intrat în vigoare pe 16 mai creează incertitudine printre şoferii şi clienţii aplicaţiilor de tip ride share-ing, cum sunt Uber şi Bolt. Noile reglementări prevăd că şoferii care transportă persoane fără să aibă licenţă pot fi amendaţi de la prima abatere, fără să fie necesar ca ei să fie prinşi cu clienţi în maşină de mai multe ori. În timp ce Uber şi Bolt spun că aplicaţiile nu vor fi închise, dar că rămâne la latitudinea şoferilor dacă ies pe traseu, voci din Guvern spun că serviciile de acest tip vor fi reglementate, pentru ca ele să nu dispară.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat că Uber nu este piraterie și nu este interzis. „S-a promovat un fake news foarte mare în ultima perioadă cu privire la acest subiect. Noi am dat o ordonanță care vine să anuleze pe cei care efectuează piraterie, nu vorbim de platformele electronice. Noi am vorbit cu reprezentanții platformelor chiar ieri. Noi am început și am finalizat o ordonanță care vine să reglementeze acest domeniu. Vreau să zic că nu sunt interzise nici Uber, nici Bolt. Vrem doar să se respecte aceste reglamentări. Noi am făcut tot să combatem pirateria și aici repet, nu vorbim de platforme”, a declarat ministrul Răzvan Cuc, la Antena 3.
Guvernul lucrează la un act normative pentru ride-sharing
Guvernul a adoptat pe 29 martie ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementează transportul în regim de taxi şi de închiriere. Vicepremierul Daniel Suciu a anunţat că Executivul lucrează în acest moment la un act normativ care să reglementeze activitatea de ride-sharing, în contextul în care OUG care a modificat legea taximetriei care a intrat joi în vigoare nu are prevederi clare pentru Uber şi Bolt.