x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie MOL a cumparat Shell

MOL a cumparat Shell

23 Noi 2004   •   00:00

ECONOMIC
Grupul petrolier maghiar MOL va prelua integral actiunile companiei Shell Romania SA, care controleaza 59 de statii de distributie a carburantilor pe piata romaneasca.
ADRIAN N. IONESCU

Click pentru a mari imaginea
APETIT. Sefii MOL, Slavomir Jankovic si György Masonyii, spun ca lupta cu OMV abia incepe
MOL plc (Ungaria) a cumparat actiunile Shell Romania SRL, detinute de Royal Dutch Shell, care si-a pastrat pachetul detinut la Shell Gas Romania SA, unde este co-actionar cu Petrom. In urma tranzactiei, evaluata de analisti la circa 70 de milioane de dolari, o retea de 59 de benzinarii va trece in proprietatea MOL, care va ajunge astfel la 130 de statii, dintre care 23 au fost cumparate anterior tot de la Shell.

O data cu achizitia actiunilor Shell Romania, MOL a cumparat si afacerea de distributie a lubrifiantilor si a carburantilor pentru aviatie. Oficialii unguri au tinut sa-si asigure noii clienti ca vor continua sa beneficieze de programele initiate de Shell, inclusiv pe cele de carduri.

EXPANSIUNE. Grupul ungar se repozitioneaza astfel pe piata sud-est europeana in urma pierderii competitiei pentru achizitia Petrom, in favoarea concurentului sau principal, OMV. In Romania, MOL ocupa locul doi in termeni de volum de produse petroliere vandute si locul patru ca dimensiune a retelei, dupa Petrom - OMV, Lukoil si Rometrol, potrivit lui György Mosonyi, directorul executiv al grupului. "In urma achizitiei, detinem intre 11,5% si 12% din vanzari", precizeaza oficialul ungur.

"Avem in continuare apetit pentru achizitii si dezvoltare", a declarat Slavomir Jankovic, conducatorul diviziei "Regiunea SUD" a grupului, care include Austria, Romania si tarile spatiului ex-iugoslav. Romania este interesanta nu numai ca dimensiune a pietei, dar si ca perspectiva a cresterii preturilor carburantilor. "Deocamdata preturile sunt artificiale, dar vor creste la nivel european, o data cu finalizarea privatizarii Petrom", a spus Karoly Robak, directorul MOL Romania.

REPREZENTANTA
"In regiune au loc schimbari spectaculoase, iar MOL este peste tot unde se produc evenimente importante" Slavomir Jankovic director MOL - "Regiunea Sud"
×
Subiecte în articol: economic romania shell