x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nemţii recunosc: Nimeni nu profită mai mult de pe urma Europei decât Germania

Nemţii recunosc: Nimeni nu profită mai mult de pe urma Europei decât Germania

de Daniel Ionaşcu    |    02 Dec 2012   •   17:59
Nemţii recunosc: Nimeni nu profită mai mult de pe urma Europei decât Germania

Germania are cel mai mult de câştigat de pe urma unei Europe unite, a declarat în Bundestag, Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finanţe al Germaniei, în contextul unui vot pentru aprobarea unei noi ajustări la pachetul de ajutor financiar pentru Grecia.

"Nimeni nu profită mai mult de pe urma Europei decât Germania", a spus vineri Schaeuble, potrivit EUobserver. Mai multe personaje de marcă din domeniul economic, precum miliardarul George Soros au declarat recent că Germania câştigă cel mai mult de pe urma monedei euro, ca urmare a faptului că stimulează exporturile germane şi le îngreunează pe cele ale statelor de la periferie. În luna octombrie, Soros propunea o soluţie radicală pentru salvarea euro: Germania să părăsească zona euro! Asta ar duce la scăderea monedei unice, ceea ce în final ar face ca statele de la periferie să îşi recapete competitivitatea. În vară, Soros declara că Europa tinde să devină un sistem ierarhic în care statele de la periferie vor rămâne permanent în depresiune economică. De asemenea, profesorul Nouriel Roubini, celebru pentru că a prezis criza în 2006, declara şi el în septembrie că măsurile anti-criză nu vor salva zona euro iar Grecia ar putea ieşi din uniunea monetară în 2013.

Gură de oxigen pentru Grecia

Schaeuble a mai admis că a durat o perioadă pentru a se ajunge la concluzia că "decenii de greşeli" în Grecia nu pot fi reparate în doar doi ani. Parlamentul german a aprobat vineri mai multe modificări la pachetul de împrumuturi pentru Grecia, decise în această săptămână de miniştrii de Finanţe din zona euro. Votul a trecut cu sprijinul unor parlamentari ai opoziţiei, întrucât coaliţia de guvernare a cancelarului Angela Merkel nu deţine majoritatea necesară în legislativ.

Votul parlamentarilor germani dechide calea eliberării de tranşe în valoare de 44 miliarde de euro către Grecia. Modificările la programul de ajutor extern includ reducerea dobânzilor la împrumuturile pentru Grecia şi un plan de răscumpărare de obligaţiuni elene la un preţ sub valoarea nominală, reducând astfel îndatorarea ţării.

×
Subiecte în articol: economia europeana