x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nereguli in cocina liderului mondial

Nereguli in cocina liderului mondial

de Florina Zainescu    |    15 Aug 2007   •   00:00
Nereguli in cocina liderului mondial

Nici una din cele şapte ferme deţinute de Smithfield in judeţul Arad nu are autorizaţie de mediu pentru a funcţiona. Controalele declanşate de autorităţi in urma descoperirii pestei porcine la două din fermele americanilor scot la iveală noi incălcări ale legii.



Compania americană Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume, cu o cifră de afaceri de 11,9 miliarde de dolari in 2006, a primit noi amenzi pentru nereguli descoperite la fermele sale din Romănia. De data aceasta este vorba despre crescătoriile deţinute in judeţul Arad, care funcţionează fără autorizaţii de mediu.


"Nici una din cele şapte ferme din judeţ nu are autorizaţie de mediu. Două au fost amendate mai demult, alte două au fost sancţionate ieri (luni - n.r.), iar la trei nu am terminat cercetările şi riscă şi ele sancţiuni", a declarat ieri comisarul-şef al Gărzii de Mediu Arad, Attila Szekely. Smithfield s-a ales astfel cu o amendă de 100.000 de lei de la Garda de Mediu Arad. Iar cele şapte ferme arădene nu aveau nici autorizaţie sanitar-veterinară, deşi funcţionau bine mersi.


ILEGAL. De altfel, după apariţia pestei porcine la cele două ferme ale americanilor din localităţile timişene Cenei şi Igriş - la doar două luni după ce Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară anunţase că Romănia e liberă de această boală - , controalele au scos la iveală că, din cele 33 de crescătorii de godaci Smithfield de pe plaiurile mioritice, 16 sunt neautorizate sanitar-veterinar. Iar pentru 11 din ele nici măcar nu au fost depuse actele necesare obţinerii acestui aviz. In plus, doar 17 din cele 25 de ferme Smithfield din Timiş au autorizaţie de mediu, restul fiind in procedură de obţinere a avizului. Asta pe lăngă incălcări ale legislaţiei sanitar-veterinare.


PROBLEME. Smithfield nu a comentat cu privire la aceste nereguli, insă a cerut vinerea trecută autorizaţia de ardere şi ingropare a celor aproape 40.000 de porci ce trebuie eutanasiaţi din cele două ferme timişene. Insă operaţiunea nu merge prea bine, pentru că Smithfield nu are condiţiile necesare.

×
Subiecte în articol: economic