x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Netcity pentru Bucuresti

Netcity pentru Bucuresti

de Gabi Golea    |    06 Aug 2008   •   00:00
Netcity pentru Bucuresti

INFRASTRUCTURA ● Capitala va avea retea de fibra optica
Netcity, proiectul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, este unul foarte disputat. In timp ce multi operatori si-l doresc functional cit mai repede, altii ii contesta necesitatea, considerindu-l un monopol in infrastructura de telecomunicatii.



INFRASTRUCTURĂ ● Capitala va avea reţea de fibră optică
Netcity, proiectul Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, este unul foarte disputat. În timp ce mulţi operatori şi-l doresc funcţional cît mai repede, alţii îi contestă necesitatea, considerîndu-l un monopol în infrastructura de telecomunicaţii.

Primăria Municipiului Bucureşti a lansat în 2007 proiectul Netcity, reţeaua metropolitană de fibră optică plasată în subteran. În curînd, Netcity Telecom va începe lucrările în centrul Capitalei, cu zona Pieţei Unirii, avînd în plan acoperirea Capitalei în cel mult 4 ani.

Etapa iniţială va acoperi bulevarde ce se deschid în Piaţa Unirii: Bdul Unirii, cu continuare pe Bdul Burebista şi Bdul Decebal, într-un triunghi ce include şi Şoseaua Mihai Bravu, respectiv o parte din Bdul Dimitrie Cantemir. Etapa întîi, estimată să dureze 18 luni, va acoperi centrul Capitalei, inclusiv centrul istoric, unde se va realiza conexiune FTTH (fiber to the home). În a doua etapă, tot de 18 luni, reţeaua urmează să fie extinsă în întreg Bucureştiul. "Vom dezvolta reţeaua pe tronsoane, astfel încît să putem da în funcţiune segment după segment, imediat ce îl finalizăm", a declarat Nicolae Ghioca, director general al Netcity Telecom. Reţele similare există în Milano, Stockholm, Copenhaga, Viena, Londra, iar Atena a anunţat, în primavară, un proiect similar.

NETCITY ŞI OPERATORII TELECOM.
Netcity Telecom este compania care proiectează, realizează, deserveşte tehnic şi comercial reţeaua metropolitană de fibră optică, din postura de companie de proiect înfiinţată de UTI Systems, cîştigătorul licitaţiei organizate de PMB în 2007. "Liberul acces la reţea este garantat, iar compania noastră nu controlează ceea ce transportă operatorii. Pe de altă parte, noi proiectăm reţeaua în funcţie de necesităţile dumnealor. La ultimul Consiliu Consultativ, operatorii au spus că ne vor prezenta previziuni de dezvoltare, astfel încît să dimensionăm corect reţeaua. În acest moment, ne aflăm într-un dialog deschis cu dumnealor şi ne pregătim să începem lucrările", a mai spus Nicolae Ghioca.

Operatorii pot opta pentru două tipuri de servicii: închirierea spaţiului de canalizaţie, ceea ce le va permite să deţină propria infrastructură în subteran şi  închirierea de fibră optică neoperată, existentă deja în tubulatură.

Primăria a prevăzut concesionarului un plafon maximal prin caietul de sarcini în cadrul licitaţiei din 2007, deci costurile vor fi corecte şi piaţa liberă. "O reţea share-uită este mai ieftină decît o reţea pentru fiecare", spune şi Varujan Pambuccian, preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.

REŢEA SUBTERANĂ SAU REŢEA AERIANĂ? Operatorii ar prefera menţinerea actualei reţele aeriene de cabluri, calificînd Netcity drept un proiect ce vine să instaureze un monopol şi să perceapă taxe de la operatori, pe un teritoriu deja existent şi funcţional. Însă planurile Primăriei vizează coborîrea în subteran a tuturor reţelelor aeriene, inclusiv iluminatul public. Există şi operatori cu reţea subterană proprie în Bucureşti, care doresc să îşi clarifice drepturile şi obligaţiile. Romtelecom a decis să conteste hotărîrea CGMB, din data de 29 mai 2008, privind implementarea Netcity, afirmînd că "are deja instalată în subteran peste 80% din reţeaua sa din Bucureşti şi ne aşteptăm să ne păstrăm neatins dreptul de a continua să operăm această reţea".

Mare parte din reţele însă le vedem atîrnînd inestetic şi periculos pe clădiri, stîlpi. Cablurile aeriene înseamnă expunerea la accidente a oricărui bucureştean şi o frecvenţă mare a reparaţiilor determinate de intemperii.

Circuitul aprobărilor de dezvoltare de reţea s-a dovedit foarte dificil, la aceasta adăugîndu-se dificultatea municipalităţii de a avea o evidenţă clară a plătirii taxelor aferente.

Parteneriat public-privat

Netcity va aduce fonduri reale şi planificate în bugetul administraţiei locale prin redevenţa anuală de 12% pe care PMGB o va încasa, cît şi îmbunătăţirea semnificativă a aspectului estetic al Capitalei. Netcity înseamnă creşterea calităţii şi extinderea serviciilor telecom în Bucureşti, întreţinerea şi îmbunătăţirea infrastructurii subterane de fibră optică fără cheltuieli publice, în viitoarea jumătate de secol. Primăria Capitalei a reuşit, deci, atragerea unei investiţii majore în Bucureşti, în lucrări de interes public, care va fi făcută în întregime din fonduri private ale Netcity Telecom. "Sînt operatori ce abia aşteaptă să intre în Netcity pentru că reţeaua e o trambulină către toţi clienţii finali", a completat Nicolae Ghioca. Operatorii vor putea conta pe o reţea cu acoperire în tot Bucureştiul, fără cheltuieli de dezvoltare de infrastructură proprie, în vreme ce bucureştenii vor obţine acces simplu la orice operator, avînd posibilităţi multiple de alegere a serviciilor. La finalul celor 49 de ani de concesiune, Primăria Bucureşti va deţine şi administra ca bun public Netcity, obţinînd pentru Capitală o infrastructură de nivel european.

×
Subiecte în articol: economic bucuresti retea reteaua netcity