Guvernatorul Băncii Naţionale Române, Mugur Isărescu, a declarat că deprecierea leului face rău economiei.
"Nu este nici nevoie şi nici bine pentru economia românească ca leul să se mai deprecieze. Asta nu înseamnă că nu vor mai fi mişcări în jos şi în sus. De fapt, noi nici nu considerăm că mişcări de 2-3 până la 4% au semnificaţie economică", a declarat Isărescu la şedinţa parlamentarilor din comisiile de buget-finanţe de audiere a candidaţilor pentru consiliul de administraţie al BNR.
Declaraţia lui Isărescu a fost făcută la o zi după ce Traian Băsescu, preşedintele ţării, a declarat, în cadrul Forumului Economic că "în ultimele zile leul nu se simte foarte bine din cauza întăririi puternice a monedei europene", precizând că unul din obiectivele majore este menţinerea unui curs între 4 şi 5 lei pentru un euro.
Mai mult, Isărescu s-a întrebat unde ar trebui să se situeze deficitul de cont curent dacă leul ar continua să se deprecieze."Ne-am duce spre surplus, ceea ce nu este benefic pentru o ţară emergentă. Avem nevoie de intrări de capital, importuri de tehnologie", a mai spus Isărescu.
CORECŢII
Isărescu a spus că economia îşi va reveni însă trebuie să nu repetăm greşelile făcute." Orice corecţie, şi de 1% din PIB, va fi dureroasă. Dumneavoastră ştiţi mai bine, eu am fost doar un an în politică. A da e bine, a nu mai da e rău şi a lua e foarte rău. Să mai iei, mai ales după o corecţie de 8% din PIB, este foarte dureros", a spus Isărescu. Oficialul a declarat că nu s-a aşteptat la o corecţie atât de amplă, având în vedere costurile pe care le implică, deşi economia românească a venit după o perioadă de creşteri semnificative.
"Eu mă aşteptam la cel mult 5% din PIB (...) Eu am trăit până în prezent şi o dată am fost chiar la cârmă, în'99-2000. Atunci a fost o corecţie de 4% şi a fost dureroasă. E adevărat, venea după trei ani de descreştere economică şi de sărăcie cruntă", a adăugat Isărescu. Oficialul BNR şi-a exprimat surprinderea cu privire la dezinteresul autorităţilor pentru accesarea fondurilor europene.
"Ne-am împrumutat 20 de miliarde de euro şi avem de atras 30 de miliarde de euro din fondurile de la UE. O spun şi ca să responsabilizez. Avem fonduri, dar ele nu sunt paraşutate, trebuie absorbite", a afirmat Isărescu.
NU VREA SĂ FIE PREMIER
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că nu va accepta o funcţie de premier, răspunzând unei întrebări a presei pe această temă. Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, ieri, că, în situaţia în care moţiunea de cenzură depusă la Parlament va avea succes, va propune ca funcţia de premier să fie preluată de un independent, iar guvernul să fie format din tehnocraţi până după alegerile prezidenţiale.
Citește pe Antena3.ro