x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nu ne vindem ţara

Nu ne vindem ţara

13 Ian 2010   •   00:00

Strategia României a fost să nu înstrăineze companii în anul 2009 decât cu excepţia cazurilor în care a avut o poziţie favorabilă.

Statul a vândut totuşi ceva în 2008, dar banii nu au ajuns la buget ci la companii deţinute de acesta. Astfel, preţul de vânzare al Electrica Muntenia Sud a fost ajustat iar Electrica a primit de la ENEL încă 38 de milioane de euro, se arată într-un punct de vedere al ministerului Economiei. Totodată, au fost vândute acţiunile minoritare deţinute la CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare şi CEZ Servicii.

Pe acţiunile sale, Fondul Proprietatea a încasat 229,59 milioane de euro, în timp ce Electrica a primit 145,3 milioane de euro. Ministerul precizează că pentru desfiinţarea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi preluarea activităţii de privatizare la Ministerul Economiei se va realiza o analiză comună împreună cu ministerele Finanţelor, AVAS, Secretariatul Guvernului, Ministerul Justiţiei şi cel al Muncii.

EXEMPLUL POLONEZ
Polonia a vândut anul trecut acţiuni de miliarde de dolari. Polonia a vândut zilele trecute o participaţie de 10% la KGHM, al doilea mare producător de cupru din Europa, cu circa 720 milioane de dolari, în cadrul unui program de privatizare prin care vrea să obţină minim 8,8 miliarde de dolari în 2010. Polonia va oferi la vânzare 15% din compania energetică Enea SA pe bursa din Varşovia. În acest an, guvernul polonez va vinde şi 10% din cel mai mare producător de energie din ţară, PGE SA.

×
Subiecte în articol: companii