Romania nu are capacitatea tehnica de a analiza nivelul la care sunt radiate alimentele importate, a declarat, ieri, Vilmos Zsombori, presedintele Comisiei Nationale de Control a Activitatilor Nucleare.
Iradierea produselor alimentare permite distrugerea anumitor bacterii din compozitia produsului, astfel incat acesta sa aiba o durata de valabilitate mai mare. Desi nu sunt nocive pentru consumatori, producatorii sunt obligati de lege sa precizeze pe eticheta acestor alimente "tratat prin ionizare" sau "tratat cu radiatii ionizante". Neputand controla alimentele din import care au fost tratate cu radiatii, "teoretic, in Romania nu intra produse iradiate", a precizat acesta. "Aceasta nu este insa datoria noastra, ci a celor de la Ministerul Sanatatii sau Ministerul Agriculturii", a spus Zsombori. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara spune ca are capacitati de testare doar pentru produsele alimentare iradiate in urma unor accidente nucleare. Insa testarea amanuntita a produselor este responsabilitatea Ministerului Sanatatii. (Florina Zainescu)
Citește pe Antena3.ro