Aproximativ 38% din spaţiile de birouri din lume sunt neocupate la orice moment de timp, şi totuşi acestea sunt încălzite, răcorite sau iluminate, generându-se tone de emisii de carbon inutil în fiecare an, a declarat Mark Dixon, directorul executiv al furnizorului de soluţii pentru spaţiile de lucru Regus.
În România, una din două companii are majoritatea echipamentelor eficiente energetic se arată într-un sondaj recent efectuat Regus. O treime din companiile româneşti au investit în echipamente eficiente energetic iar 40% îşi monitorizează atent consumul de energie electrică, iar peste jumătate vor investi în echipamente cu emisii reduse de carbon dacă costurile vor fi similare sau mai mici cu cele convenţionale.
Studiul Regus relevă faptul că, în realitate, doar 37% dintre companiile de pe planetă îşi monitorizează emisiile şi mai puţin de o cincime (19%) îşi măsoară amprenta de carbon generată de propria activitate. 46% din companiile din toată lumea declară că ar investi în echipamente cu emisii reduse de carbon doar dacă acele costuri de exploatare ar fi similare sau mai mici faţă de costurile aferente echipamentelor convenţionale. Doar 40% au investit în echipamente cu emisii reduse de carbon şi doar 38% dintre companii au inclus în politica lor investiţii de acest gen.
Cele mai grijulii cu mediul sunt companiile din IT, unde 53% au investit în tehnologii eco şi 43% dintre acestea îşi monitorizează amprenta de carbon. Acest domeniu produce aceeasi cantitate de emisii ca şi industria aeronautică. Cel mai grăitor exemplu este Google, gigantul online care a adus luna trecută capre care să-i "tundă" în mod ecologic gazonul.
Compania investeşte în energie verde (eoliană şi solară) şi foloseşte sisteme revoluţionare numite Bloom Box pentru a-şi alimenta serverele. În contrapartită, doar 25% din firmele de consultanţă îşi monitorizează amprenta de carbon, însă 71% declară că majoritatea echipamentelor folosite sunt eficiente din punct de vedere energetic.
Sondajul mai relevă că societăţile vor subvenţii de la stat şi facilităţi fiscale pentru a deveni "verzi" din cauza costurilor ridicate. În România, Ministerul Mediului derulează programul "Casa Verde", unde firmele şi autorităţile pot cumpăra subvenţionat panouri solare şi mici turbine eoliene, împreună cu echipamente eficiente energetic.
Ministrul Laszlo Borbely a nunţat că programul "Casa Verde" pentru persoane fizice va porni pe 30 iunie. "În cadrul acestui program vom acorda sume fixe pe categorii de proiecte. Astfel, pentru centrale pe bază de pelete suma va fi de 3.000 lei, pentru panouri solare, 6.000 lei, iar pentru pompe de căldură 8.000 lei", a declarat acum două zile Laszlo Borbely într-un comunicat.
Citește pe Antena3.ro