x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie O creştere economică de 1-1,5% în acest an ar fi o revenire sănătoasă

O creştere economică de 1-1,5% în acest an ar fi o revenire sănătoasă

26 Feb 2010   •   00:00

Limitarea creşterii economice undeva la 1,5% ar reprezenta o revenire sănătoasă, după corecţia abruptă din 2009, consideră economistul şef al BRD, Florian Libocor.

"Ştiu că există estimări pentru o creştere de 2-3%, poate şi 4%. M-ar bucura să fie doar 1-1,5% pentru 2010, nu pentru că este estimarea BRD, ci pentru că ar însemna o revenire şi o creştere sănătoasă", a spus Libocor.

El crede că România va urma cu o anumită întârziere trendul din UE, dar va închide 2010 cu o creştere dublă faţă de media europeană, estimată la 0,7%.

Creşterea de 1,5% prognozată pentru acest an presupune un avans de 1% în industrie şi de 2% în comerţ, în timp ce construcţiile vor continua să scadă, cu 5%.

Pentru 2011, prognoza BRD indică o creştere economică de 3%, un avans similar la industrie şi comerţ, şi o revenire în zona pozitivă a construcţiilor, respectiv un avans de 5%.

Libocor apreciază că nicio economie nu poate să crească doar din exporturi, fără să se bazeze şi pe consumul intern. Pentru acest an este anticipată o revenire a consumului de 2,3%.

Printre factorii pozitivi care vor determina revenirea economiei, Libocor a enumerat scăderea dobânzilor, stabilitatea politică, reluarea acordului cu FMI şi CE, o revenire a consumului, acompaniat de exporturi, reducerea percepţiei de risc şi corecţia deficitul de cont curent operată anul trecut.

Pe de altă parte, economistul şef al BRD indică ca factori de risc insolvenţa în creştere, contractarea pieţei muncii, refacerea încrederii într-un ritm lent, lipsa proiectelor pentru accesarea fondurilor UE, eforturile de consolidare fiscală şi economia subterană.

Atât Guvernul, cât şi FMI au o prognoză centrală de 1,3% pentru creşterea economiei în acest an.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Printre criteriile impuse României pentru virarea tranşelor de bani de la instituţiile financiare internaţionale se numără şi îndeplinirea anumitor ţinte pentru deficitul bugetar.

 


×
Subiecte în articol: redactie