x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oamenii de ştiinţă vor să cloneze câteva specii de sturioni. Vezi aici care este motivul

Oamenii de ştiinţă vor să cloneze câteva specii de sturioni. Vezi aici care este motivul

de Elena Stan    |    18 Sep 2011   •   10:36

Cercetatorii Institutului National Delta Dunarii (INDD) doresc clonarea unor specii de sturion din fluviu, pentru stabilirea diversitatii genetice a acestora.


Reprezentantul Autoritatii CITES in Romania, Radu Suciu, cercetator la INDD, a spus ca procesul de clonare a ADN-ului speciilor de sturion s-ar putea realiza in laboratoarele Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) care au aparatura performanta, potrivit Agerpres.

“Avem un proiect care se straduieste sa identifice variabilitatea genetica la genele ribozomale ale speciilor de sturion. Aceste gene au fost descrise la alte specii de sturion, specii nord-americane, dar nu si la speciile din Dunare. Metodele pe care le-am folosit noi in cadrul proiectului sunt mai ieftine, dar nu au avut succesul scontat', a afirmat Radu Suciu.


Cercetatorul si-a exprimat speranta ca managerii DSVSA sa fie de acord cu o colaborare, avand in vedere ca INDD va utiliza aparatura contra-cost.

“DSVSA este singura institutie din judet care are laborator in care se pot face clonari de ADN. Aceasta clonare presupune multiplicarea unei gene care este transferata de la pesti pe bacterii, se purifica si se poate analiza prin secventiere', a mentionat cercetatorul Radu Suciu.



Considerati “dinozaurii Dunarii', speciile de sturion - morun, cega, pastruga si nisetrul - constituie una dintre cele mai valoroase resurse de origine animala de pe Terra, Dunarea inferioara fiind unul din ultimele areale (singurul din Uniunea Europeana) in care aceste specii cresc si se reproduc in mod natural.
Morunul este cea mai mare specie de peste de apa dulce din lume, efectivele acestei specii de sturioni marini migratori, ca si efectivele celorlalte specii, scazand in ultimele decenii din cauza pescuitului intensiv, dar si a poluarii si eutrofizarii mediului dulcicol si marin.



Cercetatorii INDD au demarat inca de acum cativa ani mai multe proiecte pentru cunoasterea a cat mai multor date privind existenta acestor specii, in primavara acestui an fiind inregistrata prima confirmare oficiala a traseului de migratie a unui morun, in cadrul unui proiect derulat cu sprijinul financiar al Guvernului Norvegiei.



Pentru protejarea speciilor de sturion din Dunare, in 2006, Guvernul Romaniei a decis interzicerea pescuitului acestor specii de pesti in apele teritoriale romanesti si popularea fluviului cu sturioni. Conform Autoritatii CITES in Romania, un an mai tarziu Guvernul Serbiei a decis interzicerea pescuitului sturionilor in scop comercial, o decizie similara fiind luata si de Guvernul Ucrainei care in 2010 a avut un amplu program de repopulare a Dunarii cu sturioni. De asemenea, Bulgaria a decis anul acesta pentru prima data interzicerea pescuitului comercial al sturionilor, perioada de prohibitie urmand sa se extinda si pentru perioada 2012-2016.

×