x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oferta de actiuni - Investitorii coplesesc Transelectrica

Oferta de actiuni - Investitorii coplesesc Transelectrica

de Adrian N. Ionescu    |    29 Iun 2006   •   00:00
Oferta de actiuni - Investitorii coplesesc Transelectrica

Ieri s-a incheiat cu mare succes perioada de subscriere a actiunilor oferite de Transelectrica. Potrivit rezultatelor preliminare, investitorii au cerut de peste sase ori mai multe actiuni decat au fost puse in vanzare.Compania va fi cotata la Bursa.

Cererea de peste 36,6 milioane de actiuni Transelectrica a fost de circa sase ori mai mare decat de 7,33 milioane de actiuni puse in vanzare in prima oferta publica a unei companii de stat, potrivit directorului de specialitate al companiei, Razvan Purdila.

Oferta a avut ca scop majorarea capitalului social al companiei cu 123,14 milioane de lei noi. Investitorii au mobilizat peste 763 de milioane de lei noi (211 milioane de euro la cursul de ieri). Pretul unei actiuni este de 16,8 lei.

Transelectrica detine, conform legii, "monopolul natural" al transportului de energie electrica si are in componenta Dispeceratul Electroenergetic National (DEN). Este garantul sigurantei si stabilitatii sistemului, inclusiv fata de tarile europene cu care este conectata Romania.

Actiunile vor fi cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in prima decada a lunii august.

CERERE MARE. 60% din actiuni au fost rezervate investitorilor mari, care au putut subscrie o valoare minima de 500.000 de lei noi, celelalte actiuni fiind destinate "investitorilor mici" care au fost in stare sa puna la bataie cel putin 2.000 de lei noi. "La transa investitorilor mari, nivelul de suprasubscriere este de opt ori, iar la transa investitorilor mici, undeva intre 3 si 3,5 ori", a spus ieri Razvan Purdila. Daca aceste rezultate vor fi confirmate in cursul zilei de azi, dupa virarea banilor, media supracererii ar putea urca la 600%.

Suprasubscrierea determina alocarea proportionala a actiunilor, pentru ca nu se va emite surplusul necesar. Un investitor mare va primi de opt ori mai putin, iar unul mic - de 3,5 ori mai putin.

Peste 58% din capitalul cerut de Transelectrica ar fi putut fi acoperit doar de cele cinci societati de investitii financiare (SIF), care au subscris actiuni in valoare de peste 71 de milioane de lei. Una dintre cele mai importante firme de brokeraj, Broker Cluj, ea insasi cotata la BVB, a subscris in valoare de 10,88 milioane de lei.

Intermediarii ofertei sunt Alpha Finance Romania, BRD Securities Groupe Societe Generale si Raiffeisen Capital & Investment, sub consultanta juridica a Bostina & Asociatii.

MAREA ATRACTIE. "Succesul este peste asteptari (…), in ciuda tendintei internationale de plecare a fondurilor de investitii pe pietele emergente, cum este cea romaneasca", a declarat Razvan Purdila.

Atractivitatea actiunilor provine nu numai din monopolul operat, ci si din faptul ca profiturile sale sunt intr-o anumita masura asigurate de tarifele reglementate, "stabilite astfel incat sa asigure o marja operationala pozitiva", potrivit unei analize a societatii de brokeraj Ieba Trust. Ieba a estimat ca pretul actiunii ar putea creste cu peste 15% in 12 luni de la cotarea la Bursa, profitul net al Transelectricii urmand sa fie mai mare cu 20% in acest an, fata de cele 126,8 milioane de lei de anul trecut, si cu 14% in 2007, fata de 2006.

Faptul ca Transelectrica va ramane majoritar de stat asigura, conform legii, repartizarea profitului sub forma de dividende. Ministerul Economiei are 85%, un pachet de alte 15% (din numarul actual de actiuni) fiind transferat Fondului Proprietatea. Din ce are, statul va mai da 5% celor care beneficiaza de titluri de despagubire conform Legii 10/2001, beneficiarii trebuind sa mai astepte pana cand se va putea calcula un pret mediu de piata pe sase luni de tranzactii la Bursa.

PESTE ASTEPTARI
"La investitorii mari, nivelul de suprasubscriere este de 8 ori, iar la transa investitorilor mici, undeva intre 3 si 3,5 ori. Succesul este peste asteptari, in ciuda tendintei internationale de plecare a fondurilor de investitii pe pietele emergente, cum este cea romaneasca. Interesant este ca, in aceasta conjunctura, disponibilitatea publicului roman este foarte mare pentru a cumpara actiunile subscrise la Termoelectrica. Prin urmare, compania va fi cotata la Bursa" - Razvan Purdila, director Transelectrica

NEVOIA DE BANI
"Nevoia de investitii a companiei este de 627 de milioane de euro pana in 2013", a estimat directorul general, Stelian Gal, cu ocazia inaugurarii marti a statiei de transformare de 400 kV din cadrul complexului de la Gutinas (Bacau). Gal a precizat ca planul de investitii se reactualizeaza la fiecare doi ani. 70% din cele 77 de statii de transformare ale Transelectricii vor fi modernizate pentru cresterea sigurantei in exploatare si reducerea impactului asupra mediului. Numai statia de la Gutinas, modernizata de ABB (Suedia), va costa in final 32,6 milioane de euro. Pe aici intra tot curentul de care are nevoie Moldova, fiind unul dintre cele 15 cel mai importante noduri ale sistemului energetic national. Reteaua de linii electrice aeriene operata de Transelectrica are o lungime de 8.950 de kilometri.
×
Subiecte în articol: economic milioane acţiuni Transelectrica