Oligarhii ruşi şi indieni opresc producţia din România în dauna celei din statele unde primesc ajutoare de stat, cum este Rusia, şi a statelor unde cererea este în creştere, precum China şi India, arată o analiză efectuată de Jurnalul Naţional.
Producţia siderurgică a scăzut cu 60,2% în perioada ianuarie-octombrie 2009 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2008, potrivit datelor furnizate de Iron and Steel Statistics Bureau, Biroul de Statistică pentru Fier şi Oţel, în condiţiile în care 70% din producţia avută în 2008 a fost exportată. Grupurile care controlează marea majoritate a sectorului din România au trecut pe profit în trimestrele doi sau trei, precum Mechel, au primit comenzi de stat - TMK, sau vor să construiască noi combinate în state unde cererea e mare, precum ArcelorMittal în timp ce la combinatele din ţara noastră sunt închise unităţi esenţiale, iar personalul e disponibilizat.Ţara noastră a produs în primele 10 luni din 2009 1.845 tone metrice de oţel, în minus cu 60,2% faţă de primele 10 luni faţă de cele 4.637 tone metrice realizate în 2008, conform datelor de la World Steel Association (WSA), Asociaţia Mondială a Oţelului. Scăderea României este cea mai mare dintre toate cele 66 de state incluse de WSA în raport. "Circa 20% din personalul din domeniu din România a fost disponibilizat, respectiv 8.000-9.000 de oameni", ne-a declarat Nicolae Coman secretarul general al Federaţiei Sindicale a Metalurgiştilor Metarom.
Un mic reviriment se observă în luna octombrie faţă de septembrie a acestui an, când producţia este estimată la 180 de tone metrice faţă de 175 tone metrice. Pentru comparaţie, producţia în Rusia a scăzut doar cu 20,2% de la 61.469 tone metrice la 49.038 tone metrice. În acelaşi timp, producţia în statele unde există cerere a crescut. În China a urcat cu 10,5% în acest an, în timp ce în India s-a majorat cu 1,9%. Franţa şi Germania au înregistrat scăderi mult mai mici, de 35,7%, respectiv 34,9%.
CEREREA ŞI OLIGARHII
"Oligarhii au scăzut mai puţin producţia în statele unde primesc ajutor sau unde sindicatele au fost mai vocale şi au pus presiune mai mare", a precizat reprezentantul Metarom. "Nu se justifică din punctul de vedere al costurilor, de exemplu la noi avem 500 de euro media câştigului pe salariat, în timp ce în Franţa este undeva la 2.400-2.500 euro, deci era mai convenabil să menţină producţia în România, chiar dacă avem o productivitate ceva mai mică", spune şi Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
Igor Zyuzin deţine prin holdingul său Mechel două combinate siderurgice în România: la Târgovişte şi la Câmpia Turzii. Mechel Târgovişte a avut în primele 9 luni pierderi de 97,1 milioane de lei, faţă de un profit de 115 milioane de lei în urmă cu un, pe aceeaşi perioadă. În trimestrul al treilea a avut pierderi de 24,1 milioane de lei. Mechel Câmpia Turzii a anunţat şi ea o pierdere de 107,4 milioane de lei în primele 9 luni, faţă de un profit de 98 de milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2008.
AJUTOARE DE LA STAT
Grupul-mamă din Rusia a consemnat, însă, un profit net de 219 milioane de dolari pe trimestrul al doilea, după pierderi de 690 milioane de dolari în primele 3 luni, conform The Moscow Times. Oligarhul Zyuzin a primit un ajutor nesperat de la însuşi premierul rus Vladimir Putin. Bloomberg relatează cum la data de 3 septembrie, Putin a ordonat băncilor de stat să cumpere obligaţiuni în valoare de 315 milioane de dolari emise de Mechel pentru a dezvolta exploatarea de cărbune Elga din estul Siberiei.
De asemenea, Putin a ordonat garanţii de stat în valoare de 945 de milioane de dolari pentru alte obligaţiuni. Un alt oligarh rus, Dmitry Pumpyansky, proprietarul celui de-al doilea producător mondial de ţevi, TMK, a primit şi el comenzi din partea statului rus. Conform Steel Guru, în perioada martie-iunie, TMK a crescut vânzarea de ţevi lungi de mare diametru după ce a primit o serie de contracte de la Gazprom, Transneft - transportatorul rus de petrol, deţinut de stat, şi în Turkmenistan.
În primele 6 luni grupul a anunţat pierderi de 204 milioane de dolari conform standardelor contabile internaţionale. Pumpyansky deţine în România combinatul TMK Reşiţa şi producătorul de ţevi TMK Artrom Slatina. Acesta a avut în primele 9 luni pierderi de 21,7 milioane de lei faţă de un profit de 12,4 milioane în acelaşi interval din 2008.
MITTAL, COMBINAT NOU ÎN BRAZILIA
În timp ce în România închide unităţi şi importă materie primă din Polonia, ArcelorMittal vrea să construiască un combinat siderurgic în Brazilia. La 16 noiembrie, grupul anunţa că ia în considerare foarte serios realizarea unui studiu de fezabilitate datorită perspectivei cererii din acest stat, potrivit Reuters. Cel mai mare producător mondial de oţel, controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, anunţase înainte de declanşarea crizei economice o investiţie de 5 miliarde de dolari pentru un combinat care să producă mai mult de 5 milioane de tone pe an.
În România, ArcelorMittal a beneficiat un ajutor de stat de 1,1 miliarde de dolari numai pentru combinatul de la Galaţi. În activitatea din România, Mittal a adunat profituri de 670 milioane de euro, însă între timp a închis mai multe capacităţi de producţie, între care în acest an Uzina Cocso-Chimică. A anunţat că va construi, însă, alta în următorii ani. Compania are relaţii tensionate cu autorităţile române după ce a anunţat că va importa materie primă prin portul bulgăresc Burgas, în loc să folosească portul Constanţa.
În luna octombrie a anunţat că 8%-10% din personalul combinatului de la Galaţi intră, prin rotaţie, în şomaj tehnic. ArcelorMittal Tubular din Roman are în primele 9 luni pierderi de 145 milioane de lei, faţă de pierderile de 88 de milioane de lei din ianuarie-septembrie 2008. Nicolae Coman a mai spus că în 2007 şi 2008, proprietarii combinatelor metalurgice din România au realizat profituri foarte mari care nu s-au văzut în nivelul salariilor.
Unii au profit
O parte a metalurgiei româneşti s-a păstrat pe profit în acest an. Alumil Rom Industry chiar şi-a crescut profitul la 9 luni, de la 8,1 milioane de lei la 8,4 milioane de lei. Zimtub Zimnicea a trecut pe profit, cu un plus de 0,2 milioane de lei faţă de pierderea de 1,1 milioane de lei din 2008. Alro, deţinută şi ea de rusul Vitaly Machitsky, are şi ea un profit net de 89,3 milioane de lei, în scădere cu 69% faţă de cele 292,2 milioane de lei din primele 9 luni ale lui 2008. Perpectivele nu sunt deloc îmbucurătoare. "N-am ajuns la vârful crizei, iar ianuarie-februarie vor fi lunile cele mai crunte pe partea socială. Revenirea e posibilă numai din martie-aprilie, pentru că pe perioada de iarnă oricum comenzile sunt slabe", spune Nicolae Coman.