Datoriile de sute de milioane de euro pe care rafinăria RAFO Oneşti le are la bugetul de stat au trecut pănă acum prin numeroase măini: de la Corneliu Iacobov sau Marian Iancu pănă la controversaţi oligarhi ruşi. Statul nu a reuşit să recupereze datoria, iar judecata celor implicaţi in afacerea RAFO trenează, in pofida unor mult mediatizate arestări.
In pofida demersurilor din justiţie, afacerea RAFO a mers tot timpul ca pe roate din punctul de vedere al unor indivizi care au profitat de pe urma răfinăriei moldave, culminănd chiar cu negocierea vănzării din inchisoare a rafinăriei in decursul anului trecut. La acea dată, Jurnalul Naţional dezvăluia că Balkan Petroleum (BkP), firma londoneză care deţine RAFO, a trecut din măinile lui Marian Iancu in cele ale avocatului bulgar Todor Batkov. Batkov este reprezentantul lui Mikhail Chernoy, un oligarh rus, care a fost izgonit din Bulgaria, fiind considerat o serioasă ameninţare la adresa siguranţei naţionale de către autorităţile de la Sofia şi care a fost cercetat pentru implicarea sa in acte de crimă organizată.
SCHIMBĂRI LA BALKAN PETROLEUM. Iată insă că la inceputul anului, Batkov a mai făcut o mutare in ceea ce priveşte RAFO Oneşti. El şi-a dat demisia la 17 ianuarie 2007 din firma Balkan Petroleum, care, reamintim, deţine 98% din rafinăria din Oneşti. La fel a făcut şi Uri Bider, o altă interfaţă a oligarhilor ruşi, care a demisionat in aceeaşi zi. In locul lor, in firmă au intrat o romăncă şi un austriac. Povestea pare o reluare a jocului din 2003, cănd RAFO a fost preluată de Balkan Petroleum de la Corneliu Iacobov. La acea dată, JN a descoperit că directoarea Balkan Petroleum, Liana Radu, era o bucureşteancă din Colentina, care conducea o maşină furată din Belgrad, Serbia, şi care avea puternice legături cu Dan Iosif, consilierul fostului preşedinte Ion Iliescu.
In prezent, o altă misterioasă romăncă şi-a făcut apariţia in Balkan Petroleum. Documentele pe care le deţinem arată că in firmă au intrat in locul lui Bider şi Batkov: Lilia Brăilă, 29 de ani, şi cetăţeanul austriac Nico Railianni, 39 de ani.
LONDRA, OBOR, VIENA. Doamna Brăilă din firma londoneză Balkan Petroleum (BkP) figurează ca locuind vizavi de Piaţa Obor, intr-un bloc-turn. Reporterii JN au vizitat blocul, iar la adresa menţionată au locuit cetăţeni din Republica Moldova, care incearcă să obţină cetăţenie romănă. Nici urmă de reprezentanta Balkan Petroleum.
Pe de altă parte, austriacul Nico Railianni e un personaj la fel de misterios. Acesta a avut la un moment dat o firmă, Railianni GMBH, in Viena insă aceasta a fost lichidată. Oameni de afaceri din lumea petrolului ne-au confirmat că personajul este un fost romăn, plecat de multă vreme din ţară, care s-a recomandat, pe parcursul unor intrevederi oficiale, drept avocatul oligarhului rus Iakov Goldovskiy. Tot la Viena se află şi firma care deţine acum acţiunile Balkan Petroleum şi care, implicit, deţine şi RAFO Oneşti. Este vorba despre Mouvi Holding AG, firmă care incepănd cu iunie 2006 a intrat in posesia tuturor acţiunilor BkP. Conform documentelor, Mouvi Holding este reprezentată de Gvido Senkans, Uri Bider, Ron Bider şi Igor Dalichuk. Senkans, cetăţean leton, şi ucraineanul Dalichuk mai sunt implicaţi impreună şi in alte afaceri in Austria. Mai mult, Senkans este prezent şi in echipa managerială a băncii Multibanka AS din Riga. Această bancă s-a aflat pe lista neagră a autorităţilor americane, fiind bănuită de implicarea in spălare de bani care ar putea finanţa terorismul, dar a fost mai apoi exonerată de aceste acuzaţii, după ce şi-a modificat sistemul de operaţiuni