x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Olosz: “România s-a angajat să alinieze preţurile la gaz”

Olosz: “România s-a angajat să alinieze preţurile la gaz”

20 Feb 2008   •   00:00

România trebuie să mărească preţurile la gazele naturale, deoarece s-a angajat faţă de Comisia Europeană să majoreze anual nivelul tarifelor până la atingerea nivelului preţurilor de import.

România trebuie să mărească preţurile la gazele naturale, deoarece s-a angajat faţă de Comisia Europeană să majoreze anual nivelul tarifelor până la atingerea nivelului preţurilor de import. Potrivit lui Gergely Olosz, preşedintele Autorităţii Naşionale de Reglementare în domeniul Energiei, România s-a angajat în 2001 să crească anual preţul cu 25 de dolari pe mia de metri cubi de gaze naturale, procesul trebuind să fie încheiat în anul 2007, când se estima un preţ de 140 de dolari pe mia de metri cubi.

Decizia a fost luată pentru ca producătorii români să nu vândă gaze la preţuri mai mici decât cele europene, din raţiuni concurenţiale, în 2001 România nefiind membru al blocului comunitar. “Angajamentul s-a luat în 2001 pentru ca produsele petroliere româneşti să fie comparabile ca preţ cu cele europene, pentru că atunci România nu era membru UE. Dar situaţia s-a aschimbat. CE ne-a sfătuit că nu se poate relua procedura de aderare, ci trebuie să continuăm alinierea de preţ”, a spus Olosz.

Preşedintele ANRE a mai anunţat că în anul 2004 au crescut preţurile pe piaţa internaţională de profil, iar România a încercat să rediscute acest angajament, însă Comisia nu a acceptat propunerea.

CONFLICT. Ministerul Economiei şi Finanţelor a anunţat însă că, “în ceea ce priveşte problematica preţurilor, nivelul acestora nu a constituit un element de negociere cu Comisia Europeană”. Şi Varujan Vosganian a anunţat că în privinţa gazelor nu s-a negociat alinierea la preţul de import, ci “a fost preluată o tendinţă”, urmând ca în final comercializarea gazelor să se facă la preţuri mai mari decât cele de producţie. În caz contrar, Uniunea Europeană consideră aceasta drept o subvenţie.

Olosz a adăugat că prin acel angajament România trebuie să crească anual preţul gazelor cu 25 dolari pe 1.000 metri cubi, dar pentru 2008 ANRE a aprobat un avans de doar 10 dolari pe 1.000 metri cubi. Preşedintele ANRE a completat că în strategia energetică a României este prevăzut ca termen al alinierii preţului gazelor anul 2010.

Un calendar al alinierii preţului gazelor exista însă doar într-o primă variantă a strategiei energetice, dar în forma finală a documentului, adoptată de Guvern anul trecut, aceste date lipsesc.

ANRE a majorat de la 1 februarie cu 8,5% tarifele pentru consumatorii casnici. Preţul gazelor din producţia internă a ajuns la circa 200 de dolari pe mia de metri cubi, în vreme ce importurile sunt operate preţuri în jurul a 350 de dolari pe mia de metri cubi.

×
Subiecte în articol: economic romania