x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oltchim a cumpărat Arpechim

Oltchim a cumpărat Arpechim

de Daniela Ivan    |    Irina Crudu    |    19 Dec 2009   •   00:00
Oltchim a cumpărat Arpechim
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Oltchim va plăti Petrom 13 milioane de euro pentru activele de la Arpechim, bani împrumutaţi de la un consorţiu de bănci, fără garanţie de la stat.



Negocierile dintre Petrom şi Oltchim privind vânzarea activelor de petrochimie ale rafinăriei Arpechim au fost finalizate ieri. Oltchim va plăti 13 milioane de euro pentru a prealua petrochimia de la Arpechim, iar datoriile pe care combinatul chimic le are către compania petrolieră, de 112 milioa-ne de lei, vor fi reeşalonate pe trei ani, plata urmând să se facă trimestrial.

Tranzacţia aşteaptă aprobarea Consiliului Concurenţei, iar răspunsul ar putea veni în următoarele 30-60 de zile. "Banii au fost împrumutaţi de la un consorţiu de bănci fără garanţii de stat şi fără ajutorul statului. De fapt, este o garanţie bancară semnată în luna decembrie şi deschisă în favoarea Petrom de la BRD-SocGen. Am împrumutat banii la dobânda pieţei, iar creditul este pe un an", a afirmat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.

Creditul a fost garantat cu contractele de export ale combinatului chimic. Garanţia de la stat nu putea fi folosită fără aprobarea Consiliului European, reprezentanţii Oltchim fiind însă optimişti cu privire la obţinerea acestei aprobări. "Sunt convins că vom avea un rezultat pozitiv de la Comisia Europeană. Dacă nu erau reclamaţiile de la acţionarul minoritar, nu am fi avut nici o problemă", a declarat Roibu.

PIERDERI ÎN 2009, PROFIT ÎN VIITOR
Datoriile Oltchim se ridică la 430 milioane de euro. Constantin Roibu a menţionat că gradul maxim de îndatorare va fi atins în 2010, când datoriile companiei vor ajunge la 650 milioane de euro, la o cifră de afaceri estimată la circa 700 milioane de euro. Până în 2015, Oltchim estimează atingerea unui prag de 1,01 miliarde de euro, la EBITDA (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization - câştigul înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare) de 205 milioane de euro.

În primele nouă luni ale anului, Oltchim a raportat o cifră de afaceri de 187 milioane de euro, estimând pentru sfârşitul acestui an afaceri de 248 milioane de euro, la o pierdere de 65 milioane de euro. Combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea va trece pe profit anul viitor, cu un câştig de 5-10 milioane de euro în urma preluării activelor de petrochimie de la Arpechim. Reprezentanţii Oltchim au declarat că intenţionează să pornească instalaţiile petrochimice de la Arpechim, oprite în 2008, cel mai probabil în luna martie a anului viitor. "Dacă intrăm în 2010 cu instalaţiile petrochimice pornite, profitul net ar fi putut ajunge la sfârşitul lui 2010 la 19 milioane de euro, iar veniturile la 732 milioane de euro", a precizat Roibu.

SALARIAŢII SUNT PĂSTRAŢI
Cei 560 de salariaţi care activează în cadrul compartimentului de petrochimie din Arpechim vor fi transferaţi la Oltchim şi vor continua să beneficieze timp de cel puţin un an de toate drepturile salariale conform contractului colectiv de muncă. Totodată, Oltchim urmăreşte mărirea numărului de angajaţi. Această tranzacţie va duce la creşterea capitalizării bursiere a companiei şi va genera noi locuri de muncă, a precizat Roibu.

×
Subiecte în articol: economic