x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oltchim penetrat de spioni

Oltchim penetrat de spioni

18 Apr 2008   •   00:00

Un fost spion polonez cere schimbarea unei legi organice din România în procesul privatizării Oltchim. Wojcieh Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC SE, a solicitat modificarea le­gii prin care se desfăşoară majorarea de capi­tal, astfel încît să participe toţi acţionarii com­pa­niei, inclusiv acţionarul majoritar AVAS.

Un fost spion polonez cere schimbarea unei legi organice din România în procesul privatizării Oltchim. Wojcieh Zaremba, directorul de dezvoltare al PCC SE, a solicitat modificarea le­gii prin care se desfăşoară majorarea de capi­tal, astfel încît să participe toţi acţionarii com­pa­niei, inclusiv acţionarul majoritar AVAS. Mai mult, el a declarat ca va contesta in justiţie da­că în AGA din data de 24 aprilie 2008 se va vo­ta conversia datoriilor combinatului către AVAS în acţiuni. Autoritatea doreşte trans­for­ma­rea în acţiuni a unor credite de 70 de mi­lioane de euro, care cu tot cu penalităţi şi do­bînzi a ajuns la circa 140 de milioane de euro. PCC nu este de acord cu această măsură, de­oa­­rece pentru a-şi păstra procentul de 12,9% din capitalul Olchim, trebuie să aducă drept a­port în capital circa 15-20 milioane euro. În da­ta de 4 mai 2007, societatea germană accepta măsura conversiei creaţelor în acţiuni şi men­ţiona că va participa la majorarea de capi­tal.

SCHIMBARE. Între timp, PCC SE şi-a schimbat diamentral poziţia şi a făcut şi o plîngere oficială la Comisia Europeană, în data de 10 aprilie 2008 pentru ajutorul de stat acordat com­binatului chimic de statul român. Iu­lian Ian­cu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Ser­vicii din Camera Deputaţilor, ne-a de­cla­rat re­feritor la articolul reclamat din legea pentru a­mendarea OUG 45/2006 că există un a­men­da­ment prin care scutirea de pe­nalităţi e anu­la­tă. AVAS doreşte conversia da­toriilor în ac­ţi­u­ni, pentru ca Oltchim să aibe un rating mai bun şi să poată lua creditele ne­cesare pen­tru achiziţia Petrochemical Argeş, di­vizia de pe­tro­chimie de la Rafinăria Ar­pe­chim. Zaremba a declarat că vrea să contracteze un credit ga­ran­tat de PCC prin care să se plătească datoria către AVAS, iar ulterior să se continue procesul de privatizare.

PLAN. PCC a anunţat că este interesat în achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim. Compania ne-a precizat într-un comunicat că Zaremba, ”nu are decît un ţel fix, acela de a arăta prin orice mod că valoarea companiei este mică şi, prin urmare să o poată prelua la un preţ derizoriu”. Oficialii Oltchim spun că societatea a ajuns în cursul anului 2007 la o capitalizare de 1,5 miliarde de euro, însă în noiembrie 2007, ca urmare a efectului OUG 45/2006 şi a Legii nr. 30/2007, valoarea capitalului social a scăzut la nivelul de 32,2 milioane lei (suma în lei rezultată din valoarea patrimoniului din 1995, cînd această valoare reprezenta 100 milioane dolari, faţă de 16 milioane dolari cît înseamnă azi aceeaşi cifră în lei). Această scădere a fost făcută că urmare a anulării conversiei precedente de datorii, realizată în 2003, fără acordarea drepturilor de preferinţă acţionarilor minoritari.

Conducerea Oltchim mai acuză că Zaremba a fost dat afară din serviciile secrete poloneze pentru facilitarea preluării la preţuri derizorii a unor companii poloneze. "În decembrie 2007 a afirmat că este de acord cu majorarea, însă a solicitat un audit independent pentru confirmarea creanţei AVAS, iar în acest an a reclamat la Comisia Europeană că prin majoararea de capital se acordă un ajutor de stat la Oltchim. Toate aceste acţiuni au drept unic scop blocarea Oltchim” mai precizează compania românească. "Menţinerea unei valori scăzute a companiei este datorată şi eforturilor acţionarului PCC SE, care, în acest fel, urmăreşte să facă societatea aparent neatractivă şi să-i blocheze activitatea, pentru a putea să o preia la un preţ derizoriu, comportament care este specific PCC SE, fiind modelul său de strategie aplicat şi în alte cazuri (Polonia)” se continuă în comunicatul Oltchim.

VIITOR.
Cu cît valoarea de piaţă a companiei este mai mică, cu atît nemţii vor plăti mai puţin pentru pachetul majoritar de acţiuni. O companie este evaluată după datoriile pe care le are, asigurarea materiei prime şi investiţiile de viitor. Prin faptul că PCC nu doreşte conversia datoriilor în acţiuni, în actele contabile Oltchim va figura cu datorii de peste şase ori mai mari decît capitalizarea sa iar băncile cu greu vor acorda împrumuturi pentru achiziţia Petrochemical, de care Oltchim este dependentă. Oltchim mai are în vedere preluarea unor mine de la Salrom şi realizarea unei centrale electrice pe gaze naturale pentru integrarea pe verticală a societăţii şi reducerea costurilor.

Oltchim are datorii totale de circa 450 de milioane de euro. Capitalizarea bursieră ca societăţii era joi de 75,08 milioane euro.

×
Subiecte în articol: economic milioane oltchim acţiuni