x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Oltchim zice că a fost doborât de criză pentru a lua ajutor de stat

Oltchim zice că a fost doborât de criză pentru a lua ajutor de stat

20 Noi 2009   •   00:00

Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) susţine că societatea nu era în dificultate financiară la data de 1 iulie 2008, cea la care se raporteaza Comisia Europeană (CE), ceea ce o face eligibilă pentru ajutorul acordat de stat în privinţa achiziţiei petrochimiei de la Arpechim Piteşti.

„Rezultatele financiare ale Oltchim arată că societatea nu se afla în dificultate la 1 iulie 2008, luată ca dată de referinţă de Cadrul temporar pentru actuala criză financiară şi economică internaţională. Oltchim consideră că investigaţia aprofundată a CE în privinţa garanţiei de 49,6 milioane de euro (...) permite Comisiei să analizeze într-o procedură formală o situaţie pe care o cunoaşte deja", se arată într-un comunicat al combinatului chimic transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pentru primul semestru din 2008, compania a anunţat o cifră de afaceri de 1,053 miliarde de lei, mult mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007 (878,7 milioane de lei), şi pierderi de 37,24 milioane de lei, de la un profit de 9,6 milioane de lei în primele şase luni din 2007.

INDOIELI EUROPENE
CE a anunţat, joi, că a iniţiat o investigaţie aprofundată privind garanţia de stat de 49,6 milioane euro pentru Oltchim, întrucât are îndoieli că măsura este justificată şi vrea să verifice dacă societatea se afla în dificultate înainte de începerea crizei economice.
Comisia arată că autorităţile române acordă garanţia în temeiul unei scheme de ajutor de stat adoptate în baza Cadrului temporar, aprobată de Comisie în 5 iunie 2009.
Garanţia urmează să fie emisă de Eximbank şi acoperă 80% dintr-un credit de 62 de milioane de euro prin care Oltchim vrea sa cumpere de la Petrom unitatea de petrochimie de la rafinăria Arpechim Piteşti.
CE primise o plângere de la acţionarul minoritar german PCC SE, care deţine circa 12,15% din acţiunile Oltchim.
Pierderile Oltchim au crescut, la nouă luni, comparativ cu intervalul similar din 2008, de peste şase ori, la 172,5 milioane lei (40,8 milioane euro), iar cifra de afaceri a scăzut de două ori, la 792,1 milioane lei (187,3 milioane euro).
Combinatul chimic avea, la finalul lunii septembrie, datorii de 1,8 miliarde lei, în creştere cu aproape 10% faţă de intervalul similar din 2008.

SPIONAJ INDUSTRIAL
În ultimii doi ani, atât oficiali ai companiei româneşti, cât şi ai statului român au acuzat PCC de obstrucţionarea ajutorării Oltchim cu scopul de a cumpăra combinatul la un preţ cât mai mic. Disputa a culminat cu acuzaţiile de spionaj industrial, reprezentanţii PCC din Consiliul de Administraţie folosind informaţiile în beneficiul unei companii concurente a Oltchim, Rokita, din Polonia, pe care PCC o deţine.

×