x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OMV Petrom va deveni operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră

OMV Petrom va deveni operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră

23 Apr 2021   •   11:56
OMV Petrom va deveni operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră

OMV Petrom va fi operator al perimetrului Neptun Deep din Marea Neagră, dacă oferta Romgaz va fi acceptată de ExxonMobil.

"OMV Petrom, cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est şi Romgaz, cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România, cooperează pentru a debloca resursele de gaze naturale din Marea Neagră. Acestea sunt esenţiale pentru securitatea energetică a României, pentru succesul tranziţiei energetice şi pentru a genera creştere economică. În situaţia acceptării ofertei Romgaz de către ExxonMobil, OMV Petrom va acţiona ca operator al perimetrului Neptun Deep", se arată în comunicatul companiei.

Totodată, Aristotel Jude, director general Romgaz și-a exprimat acordul: "Suntem pregătiţi să fim parteneri egali la realizarea acestui proiect strategic. În cazul în care oferta noastră va fi acceptată, OMV Petrom va deveni operatorul proiectului".

OMV Petrom are o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările vecine cu 793 benzinării.

OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 7%, iar 21,4% se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu 32 miliarde de euro, prin taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2020.
Romgaz SA este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Acțiunile se tranzacțiionează pe Bursa de Valori din Bucureşti (BVB) şi Bursa din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu 70%.

 

×
Subiecte în articol: omv petrom romgaz neptun deep exxonmobil