x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OPC a amendat Bancpost. Prejudicii de sute de milioane de euro

OPC a amendat Bancpost. Prejudicii de sute de milioane de euro

09 Aug 2018   •   14:20
OPC a amendat Bancpost. Prejudicii de sute de milioane de euro

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța a sancționat Bancpost pentru o ilegalitate comisă în urmă cu mai bine de 10 ani: cesiunea creditelor performante către un SRL din Olanda. Protecția Consumatorilor reclamă mai multe încălcări ale legii, precum transferul unor credite în termen către o societate neautorizată și încasarea necuvenită de dobânzi și comisioane, precum și calculul defectuos al dobânzilor și perceperea ilegală, în unele cazuri, de comisioane penalizatoare calculate la sold. Prejudiciul la nivel naţional depăşeşte 300 milioane de euro.

Un funcționar din cadrul CJPC Constanța s-a pus sub protecția legii și acuză Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor de neglijență în serviciu pentru că nu a luat măsuri până acum, potrivit profit.ro. CJPC Constanța a primit mai multe reclamații anul trecut privind cesiunile Bancpost și a trimis solicitări pentru puncte de vedere Băncii Naționale a României, dar și informări către ANPC privind situația la nivelul soldului.

Pe lângă amenda aplicată Bancpost în 27 iulie, CJPC Constanța a dispus restituirea tuturor sumelor plătite cu titlu de dobândă și comisioane de către consumatori în ultimii 10 ani și repunerea în situația anterioară a debitorilor executați silit.

„Deși aspectele privind legalitatea cesiunii creditelor performante realizată de către Bancpost SA sunt cunoscute în cadrul Autorității de cel puțin 2 ani, Autoritatea nu a întreprins demersurile legale, conform atribuțiilor prevăzute de lege, pentru limitarea prejudiciului creat consumatorilor”, scrie într-o avertizare publică funcţionarul Dumitru Manțu.

Dobânzi încasate ilegal

„Prin calcularea și reținerea, cu încălcarea prevederilor legale, de către o persoană juridică neautorizată din afara țării, de sume de bani reprezentând dobânzi, comisioane de administrare și dobânzi penalizatoare, a fost creat un prejudiciu consumatorilor estimat la cel puțin 300 milioane de euro”, mai spune Manțu, sumele fiind estimate pentru perioada 2008-2015.

×