Romania va primi fonduri postaderare de circa 17 miliarde de euro, iar autoritatile romane trebuie sa fie capabile pentru cheltuirea integrala a acestor fonduri. Tara noastra mai are probleme la capitolul Agricultura, spune europarlamentarul Giovanni Pittella, raportor general pentru Bugetul Uniunii Europene pe anul 2006, aflat intr-o vizita oficiala in Romania.
Jurnalul National: De ce fonduri postaderare poate beneficia tara noastra?
Giovanni Pittella: Romania va avea in jur de 17 miliarde de euro fonduri postaderare. Este foarte important ca autoritatile sa fie pregatite pentru a cheltui toate resursele si pentru a le cheltui bine.
Care sunt motivele pentru care Romania ar putea avea probleme in absorbtia acestor fonduri ?
Este vorba in primul rand de disponibilitatea de a avea fonduri de echilibru, care trebuie sa se adauge celor europene, sa existe disponibilitatea proiectelor aplicabile, sa se faca parteneriate public-privat, sa va intariti cu o banca de proiecte capabile sa ajute economia si PIB-ul Romaniei. Daca se rezolva acestea, Romania va putea cheltui cea mai mare parte a fondurilor.
Si totusi, Romania a primit stegulete galbene in ceea ce priveste fondurile.
Important este sa fie galbene, si nu rosii. Am stabilit cu presedintii Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor si de la Senat intalniri periodice pentru o monitorizare constanta a folosirii fondurilor structurale.
Care sunt sectoarele deficitare pentru Romania inainte de integrare?
Exista o problema la capitolul Agricultura, unde trebuie stabilita autoritatea de plata pentru ajutoarele agricole, controlul si prevenirea bolilor veterinare. De asemenea, Romania are o tema: imbunatatirea administratiei publice, dar mai sunt probleme si la capitolul intaririi economiei de piata, a integrarii pietelor financiare, a functionarii bancilor si a prezentei in piata libera. Exista si problema sociala care se refera la somaj si ocuparea fortei de munca sub nivelul cerut. Sunt probleme ce trebuie abordate imediat, astfel incat in septembrie-octombrie Romania sa primeasca favorabil acordul Parlamentului European, al Comisiei Europene pentru 1 ianuarie 2007.
Cat de eficient au fost utilizate pana acum fondurile SAPARD?
S-au facut progrese, desi daca ar fi fost posibil sa fie utilizate mai bine si chiar mai mult... Asupra acestor programe SAPARD si ISPA sunt de subliniat anumite reguli europene care ar trebui simplificate, si anume licitatiile. Au fost semnalate numeroase situatii unde din cauza regulilor foarte rigide au fost exclusi intreprinzatorii locali.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Vorbeati de prevenirea bolilor veterinare. In ce masura extinderea gripei aviare in Romania ar putea duce la intarzierea aderarii la Uniunea Europeana?
Daca se demonstreaza ca exista un cadru extins al bolii, acest lucru va conditiona psihologic opinia publica. Autoritatile romane trebuie sa demonstreze ca este un fenomen limitat si ca sunt luate masuri suficiente pentru a lichida in scurt timp boala. Sigur, noi nu trebuie sa dam un mesaj negativ.
CV
|
Giovanni PITTELLA
|