x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Opinie - Economia trebuie orientata catre pietele regionale

Opinie - Economia trebuie orientata catre pietele regionale

09 Ian 2005   •   00:00

Economia romaneasca trebuie sa se extinda regional, iar companiile romanesti trebuie sa se orienteze catre pietele din jur, care ofera noi posibilitati de dezvoltare si aduc in jur de 125 milioane de noi consumatori, a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, in cadrul emisiunii E Profil, difuzata de postul Realitatea TV.

In opinia omului de afaceri, aceasta ar fi o sansa pentru tara noastra de a acumula resursele necesare pentru a face fata procesului de integrare in Uniunea Europeana.
Click pentru a mari imaginea
ESTIMARE. Barilul de titei ar putea ajunge chiar si 100 de dolari, daca mai scade mult moneda americana
DIFERENTE. Omul de afaceri a remarcat ca exista insa un decalaj intre clasa politica si mediul de afaceri. In opinia sa, exista o discrepanta intre faptul ca o parte a Romaniei incepe sa se lege puternic de Occident, mai ales datorita numarului mare de romani care muncesc in afara, iar pe de alta parte, Romania este inca "incremenita in stagnare si dependenta fata de stat". "Peste 53% din populatia tarii inca se incalzeste cu lemne, astfel ca anual trebuie taiate 40.000 de hectare de paduri", a afirmat Patriciu. El crede ca "este vorba de incapacitatea societatii romanesti de a se adapta rapid pietei", una dintre solutii in acest caz fiind renuntarea la vechile mentalitati si schimbarea atitudinii in perspectiva aderarii.

PRETUL PETROLULUI. In ceea ce priveste evolutia pretului petrolului, omul de afaceri a afirmat ca "ne putem astepta si la 70, 80 sau 100 de dolari pe baril". Patriciu spune ca "nici un echilibru nu se va sparge", avand in vedere ca intre 1994 si 2005 titeiul a mai avut pretul pe care il are in prezent, dar la valoarea de atunci a monedei americane.

×
Subiecte în articol: economic