x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie (P) 20 de ani de iTunes Music Store, aplicația care a revoluționat industria muzicală

(P) 20 de ani de iTunes Music Store, aplicația care a revoluționat industria muzicală

12 Mai 2023   •   11:53
(P) 20 de ani de iTunes Music Store, aplicația care a revoluționat industria muzicală

Cu 20 de ani în urmă, în anul 2003, Steve Jobs, co-fondatorul și CEO-ul firmei Apple, a anunțat oficial lansarea iTunes Music Store, o aplicație originală în acel moment, care avea să deschidă calea spre distribuția muzicii în lumea digitală, către streamingul modern, așa cum îl cunoaștem astăzi. La momentul lansării, iTunes Music Store a inclus 200.000 de melodii, inclusiv exclusivități.

Într-un moment în care artiștii din lumea muzicală nu priveau prea încântați spre modul în care se distribuie online creațiile lor, noua soluție reușea să monetizeze arta muzicală într-un mod convenabil și pentru consumatori. Practic, revoluționarul magazin de muzică online permitea clienților să găsească, să cumpere și să descarce rapid muzica dorită pentru doar 99 de cenți per melodie, fără taxe de abonament.

"iTunes Music Store oferă drepturi revoluționare de a inscripționa un număr nelimitat de CD-uri pentru uz personal și de a pune muzică pe un număr nelimitat de iPod-uri pentru ascultare din mers. Consumatorii nu vor să fie tratați ca niște infractori, iar artiștii nu vor să le fie furată munca valoroasă. iTunes Music Store oferă o soluție revoluționară pentru ambele", spunea Steve Jobs în momentul lansării.

Steve Jobs introduces iTunes Music Store (2003)

Conform comunicatului de presă oficial, iTunes Music Store oferea drepturi de utilizare personală inovatoare, inclusiv inscripționarea melodiilor pe CD-uri pentru uz personal, ascultarea melodiilor pe iPod-uri, redarea melodiilor pe până la trei computere Macintosh și utilizarea melodiilor în orice aplicație de pe Mac, inclusiv iPhoto, iMovie și iDVD.

Transformări majore în lumea digitală

Importanța unei astfel de aplicații vizează în ansamblu dezvoltarea conținutului online, în mod echitabil economic pentru creatorii acestuia. În ultimii 20 de ani, lucrurile au evoluat imens în mediul digital. O "revoluție" similară cu cea din lumea muzicii s-a consemnat și în zona de cinematografie. S-au dezvoltat platformele de streaming cu filme și seriale, iar publicul plătește pentru a avea acces la conținut obținut în mod etic și absolut legal.

O importantă tendință de transformare a lumii online se poate observa și în segmentul de jocuri de noroc. În România, domeniul a fost supus unei reglementări complexe, iar acum distracția la sloturi și alte jocuri de cazino sau pariuri sportive este posibilă doar pe platforme licențiate pe plan local. Rezultă un circuit economic modern, cu plăți corecte de taxe, impozite spre bugetul de stat și zeci de mii de locuri de muncă.

Ce s-a întâmplat după lansarea iTunes Music Store

Dacă inițial a fost disponibil doar pe sistemele Apple, iTunes Music Store a reușit să se extindă și pe Windows la doar 6 luni de la lansare. Despre acest subiect, Steve Jobs spunea că iTunes ar fi "cea mai bună aplicație Windows scrisă vreodată". Mișcarea celor de la Apple a schimbat peisajul media digital, transformând compania într-un jucător de top în industria muzicală și pe piața de conținut audio - video de divertisment în ansamblu.

Import MP3 File to iTunes on PC (Issue Fix)

iPhone, iPod touch, iPad și Apple TV au continuat transformarea digitală, iar lansarea App Store din 2008 a modificat din nou modul în care utilizatorul acționează pentru a-și alege aplicațiile dorite. Astăzi, iTunes nu mai este relevant în sectorul muzical, serviciile de streaming preluând controlul în noua realitate digitală. Să cumperi melodii rând pe rând pare demodat, dar în 2003 a fost vorba despre o schimbare uimitoare în comportamentul de consum al utilizatorilor și în relația acestora cu producătorii din domeniul muzical.

Cu doar 2 ani în urmă, Apple a împărțit aplicația iTunes în altele separate pentru muzică, TV și alte forme de conținut de divertisment. Privind în istoria recentă, putem concluziona de asemenea că iTunes Music Store a ajutat Apple să ajungă la poziția actuală și a determinat evoluția mediului online într-un moment în care un astfel de serviciu reprezenta un pas esențial.

Lumea muzicală a evoluat formidabil în doar câteva decenii. Casetele audio și CD-urile erau mediile fizice necesare pentru a propaga muzica în anii `90 și `2000. Fișierele digitale MP3 au fost considerate mai întâi o piedică în calea dezvoltării industriei muzicale. Casele de producție vedeau profit doar în vânzarea de muzică pe medii fizice, iar online-ul era asociat cu pirateria. Steve Jobs a găsit o cale de mijloc, convingând utilizatorii și producătorii să găsească o modalitate prin care ambele părți să iasă în câștig.

×