Aproximativ 6.000 de tone de alimente bune de consum sunt aruncate zilnic la gunoi în România, deşi 7 milioane de oameni, adică o treime din populaţia ţării, se află în pragul sărăciei, arată datele Băncii pentru Alimente Bucureşti. În plus, 66% dintre familiile din mediul rural nu îşi pot asigura hrana zilnică, iar jumătate dintre copiii de la ţară se află în risc de sărăcie extremă.
"Este o problemă spinoasă, care ne priveşte pe noi toţi şi a cărei rezolvare poate să aducă o alinare în rândul familiilor nevoiaşe. Banca de Alimente a fost înfiinţată acum trei ani, în Bucureşti, ca un proiect-pilot pentru România, care să arate că există risipă, iar acum există o a doua bancă la Cluj, care funcţionează, o a treia la Roman şi avem un proiect care va funcţiona la Braşov de luna viitoare şi ne dorim ca, încet, sustenabil, să facem ca fiecare regiune a României să aibă o astfel de bancă", a afirmat Gabriel Sescu, preşedintele Băncii pentru Colectarea şi Distribuţia Alimentelor.
Banca lucrează cu peste 100 de ONG-uri şi până în acest an au fost colectate 609 tone de alimente, în principal de la marile lanţuri de magazine. Acestea au avut 20.000 de beneficiari direcţi.
Asociaţia Banca pentru Colectarea şi Distribuţia Alimentelor a fost înfiinţată în iulie 2016, pentru a pune în slujba societăţii un instrument prin care produsele alimentare şi de igienă personală, aflate în termen de valabilitate, precum şi cele care nu mai sunt necesare deţinătorilor, dar care sunt bune pentru utilizare, să fie colectate, depozitate corespunzător şi apoi redistribuite gratuit organizaţiilor care oferă servicii persoanelor defavorizate.