x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Parlamentul European a votat o rezoluție de acordare a statutului de candidat la UE a Republicii Moldova

Parlamentul European a votat o rezoluție de acordare a statutului de candidat la UE a Republicii Moldova

05 Mai 2022   •   15:25
Parlamentul European a votat o rezoluție de acordare a statutului de candidat la UE a Republicii Moldova

Parlamentul European a votat o rerzoluție prin care cere acordarea statutului de țară candidată la UE pentru Republica Moldova,transmite Radio Chișinău.

"Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituţiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor, iar între timp să-şi continue eforturile de integrare a acestei ţări pe piaţa unică a UE şi să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să îşi finalizeze rapid evaluarea şi să ofere Moldovei o asistenţă deplină pe parcursul acestui proces", se arată în rezoluţie.

PE solicită Consiliului European să transmită un semnal ferm R. Moldova la reuniunea din iunie privind candidatura sa la UE.

Inițiator al rezoluției este eurodeputatul Siegfried Mureșan, din grupul PPE. 
"Cerem instituţiilor europene să ofere Republicii Moldova statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Dacă Republica Moldova intenţionează să se alăture blocului comunitar, răspunsul nostru trebuie să fie: Da, sunt bineveniţi! Noi trebuie să muncim şi să facem toţi paşii necesari", a declarat acesta.

De asemenea, vicepreședinta PE, Heidi Hautala, a spus că Republica Moldova are nevoie acum de ajutorul UE, în contextul războiului din Ucraina și a provocărilor din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria. 
"Cred foarte mult că Republica Moldova face tot ce poate în această situaţie fragilă pentru a fi capabilă să obţină în sfârşit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Trebuie să ajutăm Republica Moldova să scape de această dependenţă energetică faţă de Rusia, trebuie să-i ajutăm să scape de dezinformare, care dăunează parcursului lor european. Desigur că Transnistria este un adevărat pericol acum, un pericol îngheţat un adevărat pericol şi acesta este un moment crucial, în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru", a subliniat vicepreşedinta PE.

Aderarea R. Moldova la statutul de stat candidat la UE este susținută și de eurodeputatul polonez Andrzej Halicki.
"Este un moment istoric şi dramatic. Putin încearcă să sperie Republica Moldova şi pe cetăţenii săi, dar nu va reuşi. Republica Moldova va fi o ţară independentă şi speră la o colaborare apropiată cu Uniunea Europeană. Nici măcar vorbitorii de rusă nu vor ajutor din partea Rusiei. Ei îşi doresc să trăiască în pace. De aceea, avem nevoie de o cooperare mai apropiată. Cuvintele nu sunt suficiente".

 

×
Subiecte în articol: republica moldova UE