x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Parlamentul European finananţează Nabucco

Parlamentul European finananţează Nabucco

06 Mai 2009   •   00:00

Parlamentul European (PE) a aprobat planul de redresare economică, document care prevede realizarea unor investiţii în valoare de cinci miliarde euro. Printre proiecte se numără gazoductul Nabucco şi interconectarea reţelei de gaze naturale a României cu sistemele din Ungaria şi Bulgaria.



Planul european de redresare economică prevede investiţii pentru proiecte de energie, internet în bandă largă şi măsuri destinate dezvoltării rurale. Din suma totală, 3,98 de miliarde de euro vor fi alocaţi infrastructurii de electricitate, gaze naturale, energie eoliană, captarea şi stocarea dioxidului de carbon. Parlamentul European sprijină de asemenea alocarea a 1,02 miliarde de euro pentru dezvoltarea rurală.

Potrivit deciziei PE, din cele 3,98 de miliarde de euro 2,365 de miliarde euro vor fi utilizate pentru infrastructura de electricitate, 565 de milioane de euro pentru energie eoliană marină, iar 1,05 miliarde de euro pentru captarea şi stocarea dioxidului de carbon.
Proiecte pentru infrastructură de electricitate, gaze şi energie eoliană marină vor fi cofinanţate cu până la 50% din planul de redresare, potrivit documentului adoptat de PE, iar instalaţiile de stocare şi captare a dioxidului de carbon vor putea fi cofinanţate cu până la 80% din costuri.

BANI PENTRU GAZE
Strategia prevede alocarea a 200 de milioane de euro pentru construirea gazoductului Nabucco, proiect destinat transportului de gaze naturale din regiunea caspică spre UE.

În ceea ce priveşte România, planul prevede finanţarea proiectelor de interconectare de gaz România-Ungaria (30 milioane de euro) şi România-Bulgaria (10 milioane de euro) şi a dezvoltării infrastructurii echipamentelor care să permită inversarea fluxului de gaze în eventualitatea unei întreruperi de scurtă durată a aprovizionării (80 milioane de euro), potrivit unui comunicat al PE.

Comisia Europeană va monitoriza punerea în aplicare a planului de redresare economică şi va publica anual un raport care va include şi propunerea de buget pentru anul următor.

×
Subiecte în articol: economic