x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pensiile reduse, preţul scăderii TVA

Pensiile reduse, preţul scăderii TVA

12 Iul 2010   •   00:00
Pensiile reduse, preţul scăderii TVA
Sursa foto: Băsescu ar vrea scăderea TVA de la 24% la 19%, dar impozitarea pensiilor nu compensează în totalitate veniturile/Mediafax

Filozofia fiscală pentru 2011 include taxarea a tot ce mişcă



Autorităţile se pregătesc pentru reducerea TVA de la anul şi impozitarea pensiilor mici, după ce preşedintele Traian Băsescu a dat tonul discuţiilor săptămâna trecută. Momentan, pensiile de peste 1.000 de lei deja sunt impozitate.

Consiliul Fiscal Boc-Băsescu pare că a creionat deja strategia pentru anul viitor: scăderea TVA, impozitarea pensiilor şi a altor venituri (ajutor de şomaj, pensie minimă), menţinerea cotei unice şi un nou împrumut internaţional "pentru investiţii". Însă nu toate partidele din coaliţia de guvernare sunt de acord, existând disensiuni în privinţa pensiilor.

Sâmbătă, preşedintele a reluat cruciada împotriva majorării TVA, după ce sătenii din comuna nemţeană Doljeşti l-au asaltat după creşterea preţurilor. O bătrână i s-a plâns preşedintelui că are pensie mică şi l-a rugat să nu se taie pensiile. "Nu se vor tăia, se vor impozita", a spus Băsescu, potrivit Mediafax. Femeia i-a mai spus preşedintelui că nu are din ce să trăiască şi că s-a scumpit şi pâinea. Şeful statului i-a spus că pâinea s-a scumpit din cauza creşterii TVA. "TVA trebuie dat înapoi jos", a răspuns Traian Băsescu.

În schimb, premierul Emil Boc a declarat ieri la Tulcea că impozitarea pensiilor nu este de ajuns pentru ca TVA să poată fi scăzută, fiind necesare măsuri pentru acoperirea veniturilor aduse la bugetul de stat. În plus, respectivele măsuri vor trebui acceptate de Parlament, i-a răspuns, indirect Boc lui Băsescu.

Totul a început miercuri, când Băsescu a acordat un prim interviu la Radio România Actualităţi (RRA). "Mi-am asumat tot oprobiul anunţului cu reducerea pensiilor. Exista şi altă variantă: impozitarea pensiilor, cota unică introdusă la pensii. Cred că suntem într-un clişeu. Eu nu spun că pensionarii au venituri suficiente, dar, privind pe statisticile oficiale din 2007, sărăcia la nivelul pensionarilor este de 15,7%, iar în zona celor tineri este de 37%. Cred că a venit timpul să ieşim din clişee şi din poveşti", a declarat Băsescu. El a spus că nu a fost un susţinător al creşterii TVA, aceasta fiind o greşeală, pentru că nu a operat acolo unde este "cancerul în buget". El a indicat că CAS-ul se ia direct din venituri, aşa că nu ar fi dublă impozitare. Cota unică nu trebuie nici crescută şi nici micşorată, a mai spus Băsescu.

Ulterior, Băsescu a detaliat joi seară la TVR că în primul trimestru a costatat că, deşi Guvernul se angajase să scadă cheltuielile, acestea au crescut atât în administraţia locală, cât şi în cea centrală.
"Au crescut cheltuielile. Sigur, e un soi de autonomie prost înţeleasă în administraţia locală. Ei cred că-şi pot permite orice din punct de vedere al salarizării, după care să ceară bani la bugetul de stat pentru investiţii. Nu se mai poate întâmpla aşa ceva. Este foarte adevărat, repet, foarte adevărat, că şi Guvernul una a spus şi alta a făcut. Şi în aparatul central au crescut cheltuielile cu salariile, ceea ce motivează, dacă vreţi, o oarecare, să spunem dificultate a relaţiei mele cu Guvernul în ansamblul lui", declara joi Băsescu.

Băsescu a zis că nu-i reproşează premierului Emil Boc situaţia privind pensiile, deoarece a fost o problemă în interiorul coaliţiei, unde un partid din interiorul acesteia  a fost "ferm" şi s-a opus scăderii pensiilor, ameninţând cu ieşirea de la guvernare. Atât lideri ai UDMR, cât şi ai UNPR s-au declarat împotriva reducerii pensiilor.

UDMR susţine că s-ar putea discuta în toamnă cel mult impozitarea progresivă a pensiilor mari, în funcţie de situaţia economică şi de rezultatele actualelor măsuri economice. "Legea pensiilor este în Parlament şi va trebui aprobată până la sfârşitul anului. Putem discuta şi această problemă, a impozitării, dar nu aşa, de pe o zi pe alta. Putem vorbi de impozitarea progresivă a pensiilor mari, dar din toamnă", a spus Laszlo Borbely, ministrul Mediului. Conform lui Borbely, majorarea TVA s-a decis "într-o zi, o zi şi jumătate", deoarece Guvernul era presat de timp. El a adăugat că în acest moment este prematură o discuţie legată de TVA, impozite şi pensii, amplificând disensiunile din coaliţie şi dintre Executiv şi preşedinte. Şi premierul Emil Boc s-a apărat de salba de acuzaţii prezidenţiale, spunând că majorarea TVA a reprezentat singura alternativă imediată şi legală pentru a limita deficitul, după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor.
De asemenea, PSD a cerut o dată-limită pentru revenirea la TVA de 19%.
Guvernul a majorat TVA de la 19% la 24% cu începere de la 1 iulie, pentru a ţine în frâu deficitul bugetar la 6,8% din Produsul Intern Brut (PIB), conform înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Concomitent, s-au redus salariile bugetarilor cu 25%.


UN NOU ÎMPRUMUT INTERNAŢIONAL "PENTRU DEZVOLTARE"
Oficialii români au dat semnale şi în privinţa contractării unui nou împrumut în 2011, dar de data aceasta "pentru investiţii". Atât preşedintele Băsescu, cât şi oficiali ai Băncii Naţionale a României (BNR) au sugerat realizarea acestuia.
Şeful statului a precizat săptămâna trecută că dacă România nu scade cheltuielile, în martie 2011 vom fi obligaţi să contractăm un nou împrumut care să meargă în consum. În schimb, la Radio România, el a fost de acord cu realizarea unui împrumut nou, dar numai dacă banii vor ajunge în investiţii. "Noi de 12 ani împrumutăm bani, adică avem bugete cu deficit şi dedicăm banii consumului", spunea miercuri Traian Băsescu.
Tot în investiţii ar trebui să ajungă şi cu banii încasaţi din vânzarea de pachete minoritare la societăţile statului. Jeffrey Franks, reprezentantul FMI în România, declara recent că board-ul instituţiei este îngrijorat că ţara noastră nu va putea ţine în frâu cheltuielile şi să crească colectarea veniturilor.

×
Subiecte în articol: economic