x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Peste 60 dintre cei mai mari 500 de exportatori nu au entităţi legale înregistrate local

Peste 60 dintre cei mai mari 500 de exportatori nu au entităţi legale înregistrate local

14 Apr 2022   •   10:20
Peste 60 dintre cei mai mari 500 de exportatori nu au entităţi legale înregistrate local

Peste 60 dintre cei mai mari 500 de exportatori locali, giganţi străini precum Robert Bosch, Philip Morris, BAT, H&M şi Philip Morris, lucrează prin reprezentanţi fiscali sau companii de tip „GMBH“ ori „BV“ pentru a trimite produsele „made in Romania“ peste graniţă.

Companii înre­gis­trate în Germa­nia (cu extensia Gmbh), în Olanda (BV), Marea Bri­tanie (LTD), Franţa (SAS) sau Italia (S.P.A.) îşi fac loc în topul celor mai mari 500 de exportatori locali. Alături de ele se găsesc şi grupuri care operează importurile prin reprezentanţi fiscali. În total sunt circa 60 de astfel de exemple în topul celor mai mari 500 de exportatori locali. Este vorba de companii străine care nu sunt înregistrate în România – cu SRL-uri sau SA-uri -, dar care cumpără produse autohtone pe care apoi le trimit peste graniţă, scrie Ziarul Financiar.

De ce nu au ei sau de ce nu folosesc entităţile le­gale înregistrate local? „În aceste situaţii se pot regăsi, de exemplu, firme in­ter­na­ţionale care au o activitate puţin dezvoltată, oca­zio­nală sau care doresc intrarea rapidă pe piaţa din România“, explică Ciprian Lăduncă, managing partner la LCL Advisory.

El adaugă că avantajul principal al operării printr-un re­prezentant fiscal este dat de eliminarea costurilor fixe ge­ne­rate de o entitate legală, precum salarii, chirii etc.

În plus, toate obligaţiile legate de TVA sunt îndeplinite de re­pre­­zentantul fiscal, aspect care limitează riscurile fiscale afe­rente. „În principiu, activitatea de comerţ pe teritoriul Ro­mâ­niei şi chiar deţinerea în anumite condiţii a unor sto­curi pe teritoriul României („consignment stocks“, „call of stocks“) nu presupun un sediu permanent (având re­zul­tanta declarării de impozit pe profit) şi deci nece­sita­tea înfi­in­ţării unei prezenţe juridice în România“, spune un alt expert în fiscalitate.

Totuşi, este de menţionat că, indiferent de existenţa unui sediu permanent/fix pentru firmele străine, diversele tranzacţii de comerţ internaţional (în special, cele intracomunitare, cum ar fi achiziţii şi /sau livrări din/către alte state UE) pot genera obligaţii de înregistrare în scopuri de TVA (obţinerea unui cod de TVA românesc) în scop declarativ sau de plată TVA pe teritoriul României, în funcţie de situaţie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: exportatori