x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petroliştii au scumpit nejustificat benzina

Petroliştii au scumpit nejustificat benzina

25 Mai 2010   •   00:00
Petroliştii au scumpit nejustificat benzina
Sursa foto: /auto-business.ro

Scumpirile benzinei şI motorinei din luna mai sunt nejustificate deoarece scăderea leului faţă de dolar este mult mai mică decât ieftinirea barilului de ţiţei pe bursele internaţionale, arată o analiză a companiei X-Trade Brokers.



În această lună, preţul petrolului a scăzut 17,9%, de la maximul de 89,51 dolari pe baril pana la 70,2 dolari pe baril. Concomitent, dolarul american s-a apreciat faţă de leu cu doar 7,64%, de la 3,0861 lei pe dolar până la 3,3219 lei pe unitate.

"Diferenţa mare dintre procentul de ieftinire a petrolului şi, respectiv, cel de apreciere a monedei americane în raport cu leul în luna mai, arată că, cel puţin deocamdată, o scumpire a carburanţilor motivată de întărirea dolarului nu se justifică. Chiar dacă vorbim despre ultimele două luni, şi nu doar de luna mai, lucrurile nu se schimbă semnificativ", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers. Astfel, în perioada 1 aprilie - 21 mai, preţul petrolului a scăzut cu 12,69%, în timp ce dolarul american s-a apreciat cu 10%.

"Deşi dolarul american, moneda în care se exprimă preţul de referinţă al petrolului, s-a apreciat considerabil în raport cu leul, creşterea acestuia nu justifică nici pe departe scumpirea carburanţilor în România", a mai spus Safta.

Cartelizare între Petrom, Rompetrol si Lukoil?
Nu este prima oară când cele trei mari companii de pe piaţa românească, Petrom, Rompetrol şI Lukoil sunt acuzate din cauza preţurilor mari la carburanţi. Reprezentanţii oamenilor de afaceri din România consideră că scumpirea carburanţilor este nejustificată şi că producătorii din domeniu "au un comportament economic de tip cartel". Aşociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) propunea în urmă cu două luni instituirea unei taxe de tip "Robin Hood" pentru unele companii energetice.

"Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) îşi exprimă dezacordul faţă de creşterea preţului combustibililor, în condiţiile în care preţul petrolului, eterna justificare a companiilor petroliere, inclusiv a celei care extrage petrol în România la preţul fixat de 20 dolari/baril (Petrom - nr), a rămas stabil în ultimele 12 luni, în jurul valorii de 78-80 dolari/baril", se arăta într-un comunicat al AOAR.

Consiliul Concurenţei a demarat în martie o investigaţie privind creşterile de preţuri la carburanţi după ce o alta fusese iniţiată acum câţiva ani, dar fără niciun rezultat notabil.

Criticile vin după ce preţul unui litru de benzină a depăşit în această primăvară pragul psihologic de 5 lei iar in termeni absoluţi un litru de benzină este mai scump decât în vara lui 2008, când barilul ajungea pe bursele internaţionale la 147 dolari.

Preţurile carburanţilor comercializaţi de Petrom variază între 4,14 şi 5,09 lei pe litru. Rompetrol vinde combustibilii la preţuri cuprinse între 4,37 şi 5,17 lei pe litru. De asemenea, LukOil practică preţuri care variază între 4,33 şi 4,51 lei pe litru.

×
Subiecte în articol: economic