x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Petrom a vândut mai puţină benzină, dar mai scumpă

Petrom a vândut mai puţină benzină, dar mai scumpă

de Daniel Ionaşcu    |    10 Aug 2011   •   09:56
Petrom a vândut mai puţină benzină, dar mai scumpă

Petrom, cea mai mare companie a tarii, a raportat un profit net de 1,74 miliarde de lei in primul semestru, in urcare cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Vanzarile grupului au totalizat 10,27 miliarde de lei, fata de 8,34 miliarde de lei, in urcare cu 23%. Daniel Turnheim, directorul financiar al Petrom, a spus ca profitul EBIT a urcat in aceeasi perioada cu 54%, insa cresterea profitului net e doar de 15% din cauza ca, potrivit standardelor internationale de contabilitate, grupul trebuie sa contabilizeze si acordarea de credite catre subsidiarele din Kazahstan, insa acestea nu au impact asupra fluxului de bani.

In mod surprinzator, grupul Petrom a anuntat o scadere a livrarilor de combustibili cu 4% in toate statele unde opereaza (Romania, Serbia, Bulgaria, Moldova), in vreme ce in Romania scaderea a fost mai accentuata, de 5%. Compania spune ca majorarea profitului a venit datorita cresterii pretului la titei pe plan international, dar si imbunatatirii operatiunilor.

La nivel mondial, pretul titeiului Urals a fost in medie de 108,29 dolari pe baril, in urcare cu 42% fata de primele 6 luni din 2010. Cotatiile internationale ale combustibililor au crescut cu 25% in primele 6 luni, insa in Romania pretul carburantilor a urcat cu doar 10%, a declarat Mariana Gheorghe, directorul executiv al companiei. Ea a precizat ca intentia Executivului de a ingheta pentru o perioada preturile carburantilor “nu este de dorit', iar compania tocmai a redus tarifele la pompa. “Cresterea doar cu 10% a preturilor a fost temperata din cauza competitiei (cu celelalte companii petroliere ce activeaza in Romania – n.r.). Actionam pe baza de cerere si oferta', a declarat Mariana Gheorghe.

Citeste si Austriecii de la OMV cer Romaniei o suma egala celei cu care au cumparat Petrom

×
Subiecte în articol: petrol petrom benzina