Petrom vrea să dea gratuit către proprii angajaţi câte 100 de acţiuni, pe care să le cumpere de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma unui protocol cu Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente (FSLI).
Operaţiunea lasă cale liberă federaţiei condusă de Liviu Luca, pentru cumpărarea în numele asociaţiei sale a celor 8% din acţiunile Petrom de la AVAS. Vor beneficia de cele 100 de acţiuni gratis toţi salariaţii Petrom dintre 14 decembrie 2004 şi data acordării titlurilor. Compania avea la finele anului 2004, 46.795 de salariaţi. Între timp şi-a redus anul trecut numărul de salariaţi la 26.397, dar după preluarea a circa 10.000 de angajaţi ai Petromservice, de la care a cumpărat partea de servicii petroliere, a ajuns la 36.197 de angajaţi. Astfel, numărul celor ce ar beneficia de “pomană” este de maxim 56.795. Ceea ce ar însemna că vor fi achiziţionate de pe piaţa de capital 5,67 milioane de acţiuni. Dar aceasta ar însemna doar 0,01% din capitalul de 56,644 miliarde de acţiuni ale Petrom.
Măsura vine ca o mănuşă ambelor părţi. În primul rând, sindicatul lui Luca poate mai uşor acum cumpăra direct cei 8% din Petrom în numele angajaţilor deoarece aceştia vor avea deja acţiuni la Petrom. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are pe propriul site un proiect de Ordonanţă de Urgenţă de a vinde cei 8% care permite FSLI să preia acţiunile. Proiectul anterior al instituţiei conduse de Teodor Atanasiu, propus la începutul anului 2008, prevedea expres ca vânzarea celor 8% să se facă în mod direct către salariaţii companiei de la 26 august 2003. Federaţia condusă de Liviu Luca consideră că prevederea respectivă “poate fi intepretată ca fiind o îngrădire a dreptului garantat de Constituţia României la libera asociere”.
De asemenea, Petrom este avantajată de faptul că fiind o cerere puternică de titluri ale companiei pe bursă, cotaţiile acestora vor creşte. Acţiunile Petrom care se tranzacţionează pe BVB totalizează 8,24% din companie. Capitalizarea Petrom s-a redus de la 8 miliarde de euro în vara lui 2007 la 2,45 miliarde de euro. Pentru a intra în vigoare, măsura va trebui să fie aprobată de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). OMV deţine 51,01% din acţiuni, AVAS are în tarlaua sa 20,64%, iar Fondul Proprietatea 20,11%.
Citește pe Antena3.ro