x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piaţa muncii este blocată

Piaţa muncii este blocată

de Elena Stan    |    10 Iun 2009   •   00:00
Piaţa muncii este blocată
Sursa foto: Dragos Stoica/Editura Intact

Majoritatea firmelor de la noi din ţară plănuiesc să-şi păstreze forţa de muncă intacta în viitorul apropiat. În prezent, doar angajatorii din sectoarele sezoniere cum este cel al construcţiilor sau al hotelurilor şi restaurantelor mai fac angajări.



În ciuda crizei economice cu care se confruntă economia, în România mai sunt câteva domenii în care încă se fac angajări. Totuşi, diferenţa dintre numărul angajatorilor care au sistat angajările şi cei care estimează că vor face angajări în perioada următoare se situează la un nivel pesimist de - 7%, conform Studiului Manpower privind perspectivele de angajare pentru trimestrul 3 din 2009.

Această situaţie este cea mai pesimistă previziune înregistrată în România de la lansarea studiului în Martie 2008, şi reprezintă o scădere cu 33% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

"Deşi restructurările de personal pot contribui la reducerea pe termen scurt a efectelor crizei economice, angajatorii care aplică strategii prin care să înlocuiască această măsură cu altele pentru menţinerea balanţei costurilor companiei, vor fi avantajaţi la ieşirea din criză.

Managerii cu experienţă se orientează către găsirea de soluţii pentru menţinerea şi chiar atragerea talentor în companie chiar şi în astfel de perioade dificile. Succesul viitor nu depinde doar de cum trece o companie perioada de criză, ci şi cum se va prezenta la «start» în momentul relansării economiei", a spus Camelia Stănculescu, Director General al Manpower România.

ANGAJATORI
Cea mai mare parte a companiilor intervievate, respectiv 64% susţin că nu intenţionează să angajeze sau să dea afară oameni, 14% estimează că numărul salariaţilor va creşte în perioada iulie-septembrie 2009 şi 21% sunt de părere că în perioada următoare vor face restructurări.

"Rezultatele studiului indică o continuare a contracţiei pieţei forţei de muncă atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial. Dată fiind situaţia economică actuală şi evoluţiile din celelalte ţări, aceste tendinţe erau de aşteptat", a declarat Camelia Stănculescu, Director General al Manpower România.

ACTIVITĂŢI SEZONIERE
Datorită anotimpului, optim pentru realizarea construcţiiilor, companiile de profil se înscriu pe lista celor care duc lipsă de personal. Astfel, angajatorii din construcţii raportează cea mai puternică previziune de angajare, cu +3%. Pe locul doi găsim angajatorii din sectorul Hoteluri & Restaurante, cu o valoare de +2%, iar cele din Finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri se află la un nivel modest, dar pozitiv de +1%.

Persoanele care vor să se angajeze în sectorul Energie electrica, gaze şi apă îşi vor găsi cel mai greu de lucru, previziunile fiind sumbre, la un nivel descurajant de -30%.

Angajatorii din cele 8 regiuni analizate raportează previziuni negative privind intenţiile de angajare pentru trimestrul următor. Cea mai optimistă prespectivă este raportată de către angajatorii din regiunea Vest, unde previziunea s-a îmbuntăţit considerabil cu 25% comparativ cu trimestrul anterior, dar având o valoare negativă de -2%. La capătul opus găsim companiile din regiunea Sud-Vest care raportează cea mai sumbră previziune, cu o valoare de -22%.

În comparaţie cu perioada similară a anului trecut, cel mai mare declin este anunţat de către angajatorii din regiunea Nord-Vest, unde previziunea prezintă o scădere abruptă de 39%.

ÎN LUME
Pe plan global, intenţiile angajatorilor variază de la o ţară la alta şi de la o regiune la alta. Deşi previziunile prezintă un declin considerabil anual în toate ţările şi teritoriile analizate, există câteva indicii privind începutul unei tendinte de stabilizare pe piaţa forţei de muncă. Astfel, tot mai mulţi angajatori spun că nu intenţionează să facă nicio schimbare în structura angajărilor în următoarele trei luni.

Cei mai puţin optimişti sunt angajatorii din Japonia (-9%), Irlanda (-7%), Grecia(-7%), România (-7%), Spania (-5%), Marea Britanie (-4%) şi Italia (-3%).

×
Subiecte în articol: economic