x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piata serviciilor de consultanta a explodat

Piata serviciilor de consultanta a explodat

25 Ian 2005   •   00:00

Piata serviciilor de consultanta din Romania a cunoscut o explozie incepand cu anul 2003, pe fondul cresterii cererii firmelor private pentru astfel de servicii, a declarat Rachel Sargent, managing partner al firmei de consultanta Osprey Partners.

MOTIVE. Pentru a creste si pentru a-si extinde activitatea, firmele au nevoie de capital si apeleaza in numar din ce in ce mai mare la consultanta financiara. "Vorbim aici de companii cu cifre de afaceri de 30-60 de milioane de euro, care cauta surse de finantare si vor sa opteze pentru cea mai convenabila varianta", a spus Sargent.

Si apropierea de momentul aderarii la Uniunea Europeana reprezinta un motiv pentru care firmele romanesti ar trebui sa se gandeasca sa atraga mai mult capital, a apreciat Mario Al-Jebouri, consilier al premierului bulgar si partener in cadrul firmei de consultanta Forem Consulting. "Pana acum cativa ani, firmele romanesti erau incantate de intrarea in UE, acum insa acestea sunt din ce in ce mai constiente de competitia care le asteapta si de celelalte provocari de pe piata europeana", a explicat Al-Jebouri. "Companiile ungare care nu aveau capital la momentul integrarii au avut mult de suferit dupa integrare. Acum este momentul ca firmele romanesti sa stranga capital pentru a-si consolida pozitia pe piata si pentru a face fata competitiei viitoare", a spus si Istvan Preda, managing director in cadrul firmei ungare de consultanta Maganbankar.

FUZIUNI. In ceea ce priveste valoarea achizitiilor si fuziunilor de pe piata romaneasca, Marc Cannizzo, partener in cadrul Osprey Partners, a apreciat ca este relativ redusa si aproape nesemnificativa fata de alte tari. "Din 2005, ne asteptam la o crestere semnificativa a achizitiilor si fuziunilor de trei-patru ori, valorile de pana acum fiind reduse pentru o piata atat de mare precum Romania", a spus Marc Cannizzo.

SERVICII
Osprey Partners, Forem Consulting si Maganbankar fac parte din reteaua Mergers and Acquisitions for Central and Est Europe - M&A CEE (Fuziuni si Achizitii pentru Europa de Est), formata din consultanti specializati in achizitii si fuziuni de firme, finantari corporatiste si investitii. M&A CEE a fost infiintata in octombrie 2003 si functioneaza pe baza de exclusivitate - doar un membru in fiecare tara, desi unii membri opereaza in mai multe state.

×
Subiecte în articol: economic