Românii care contribuie la Pilonul 2 de pensii vor putea opta să rămână în continuare la pensia obligatorie privată sau să se transfere la pilonul 1, adică la sistemul public de pensii. Finalizarea legislaţiei Pilonului 2 se va face până în vară având în vedere că este una dintre priorităţile trimestrului următor, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.
Graba Guvernului de a pune mâna pe o parte din banii românilor de la pensiile private este justificată de lipsa de fonduri necesare pentru majorarea punctului de pensie de la 1.000 de lei, cât este acum, la 1.100 de lei. În plus, aplicarea noii legi a pensiilor necesită fonduri suplimentare. Problema este că nici acum, înainte de majorarea punctului de pensii, sisitemul public nu se autofinnaţează din contribuţiile actualilor salariaţi. De exemplu, anul acesta din contribuţii se vor strânge 55 miliarde de lei, în timp ce pensiile sunt 62 miliarde de lei. Restul de 7 miliarde vor veni ca subvenţie de la bugetul de stat.
Pe de altă parte, la sfârşitul lunii februarie, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 41,71 miliarde de lei, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară. Guvernul speră să pună mâna pe cât mai mulţi dintre aceşti bani, dar totul va depinde de ceea ce vor dori românii să facă. În acest sens, premierul Viorica Dăncilă a spus că “nicio persoană nu va avea o pensie diminuată, de la stat, dacă contribuie la pilonul II de pensii”. Ea a mai adăugat că a fost formată o echipă care poartă discuţii cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiari.