x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Piperea contra Câțu

Piperea contra Câțu

de Dan Constantin    |    01 Sep 2017   •   15:50
Piperea contra Câțu

O gravă suspiciune de manipulare a Bursei prin declarațiile  senatorului liberal Florin Câțu a aprins dezbaterea pe teme economice. Câțu a lansat ideea că Executivul pregătește o impozitare a activelor bancare, printr-o taxă specială de o,5 la sută, ceea ce a provocat imediat o scădere a acțiunilor băncilor cotate pe Bursa de Valori București.Analiștii pieței au apreciat că Banca Transilvania și BRD, COTATE PE BVB au avut fluctuații importante după declarația lui Câțu, considerat prin poziția de fost bancher și  membru al comisiei de buget finanțe a parlamentului o sursă foarte credibilă.O publicație economică specializată a preluat mesajul lui Câțu și a pus în sarcina guvernului măsura, considerată ca iminentă.

Ministerul Finanțelor a dezmințit categoric intenția de a taxa activele bancare dar acțiunea de manipulare a bursei a reușit. Cei care au speculat variațiile de curs ale celor două bănci au punctat câștiguri substanțiale.

 Avocatul Gheorghe Piperea, consilier onorific al Primului ministru Mihai Tudose a dezmințit informația că se pregătește introducerea taxării activelor bancare și l-a invitat pe Florin Câțu la prudență în declarațiii. Piperea a spus la ANTENA 3 că nu crede că Florin Câțu a făcut declarațiile cu scop de manipulare a pieței.

Potrivit unor surse bancare credibile în 2008 Câțu ar fi fost și el implicat în atacul speculativ asupra leului în urma căruia câțiva bancheri( Isar și Mihoc) și-au pierdut funcțiile.

×