x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Planta cu proprietăți energetice: "Este folosită la încălzirea școlilor și bisericilor. Acum le-am propus și localnicilor"

Planta cu proprietăți energetice: "Este folosită la încălzirea școlilor și bisericilor. Acum le-am propus și localnicilor"

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2023   •   18:30
Planta cu proprietăți energetice: "Este folosită la încălzirea școlilor și bisericilor. Acum le-am propus și localnicilor"
Sursa foto: wikipedia

Într-o localitate din Franța s-a descoperit o plantă care poate reduce costurile la energie. Aceasta este folosită la încălzirea clădirilor.

În comuna Bernwiller, din estul Franței, crește Miscanthus, sau iarba elefantului. Aceasta este o plantă rizomatoasă care  seamănă cu stuful și este originară din Asia. Prima oară a fost plantată în această localitate din Alsacia în anul 1993. 

"Noi am fost primii din Franţa. Acum, ea creşte cam peste tot", explică Mathieu Ditner, agricultor și fost primar din localitatea Amertzwiller, care s-a unit apoi cu Bernwiller.

Localnicii s-au gândit atunci să o cultive pentru a o utiliza ca biocombustibil pentru încălzirea comunală, în locul peleților din lemn. Acum se recoltează de pe o suprafaț ăde 27 de hectare, fiind cultivată de 12 agricultorii. Prețul este de 110 euro/tonă. 

"Planta era destinată pentru a încălzi clădirile comunale, precum şcolile şi bisericile, dar le-am propus unora dintre localnici să se racordeze la acest sistem şi nu regretă acum!. La un preț de 0,077 centime pe kilowatt, este mult mai mic decât cel al altor produse, precum electricitate, păcură sau gaz, mai ales acum", spune actualul primar, Patrick Baud, scrie observatornews.ro.

×