x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Planul Urbanistic Zonal al staţiunii Mamaia a fost anulat

Planul Urbanistic Zonal al staţiunii Mamaia a fost anulat

de Elena Stan    |    12 Mai 2011   •   17:11

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, a avut câştig de cauză în procesul cu autorităţile locale din Constanţa privind ilegalitatea planului urbanistic zonal (PUZ) al staţiunii Mamaia, potrivit unui comunicat al MDRT.

Curtea de Apel din Constanţa a decis luni, printr-o sentinţă definitivă, irevocabilă şi executorie, nulitatea planului urbanistic zonal deoarece acesta a fost întocmit fără respectarea legii şi a decis anularea hotărârii Consiliului Local din Constanţa prin care PUZ-ul fusese aprobat.

 

Sentinţa îl obligă pe primarul Radu Mazăre să respecte legea. Pe viitor, primăria este obligată să aprobe un PUZ al staţiunii care să respecte legislaţia în vigoare, pentru a putea elibera legal autorizaţii de construire.  „Este o victorie a unei autorităţi a statului în lupta cu administraţiile locale, acelea care sunt obişnuite să nu respecte legea", a declarat Christian Gigi Chiru, directorul IJC Constanţa, potrivit presei locale.

PUZ-ul nu avea, aşa cum cere legislaţia în vigoare, avizele Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Direcţiei Apelor Dobrogea-Litoral şi nu deţinea procesul-verbal de delimitare a zonei costiere.

„Din cauza haosului care domneşte în dezvoltarea urbanistică a litoralului, legislaţia în domeniu a fost completată astfel încât planurile urbanistice zonale nu vor fi doar avizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, aşa cum prevedeau vechile reglementări”, este menţionat în comunicat.

Prin modificările legislative aprobate în luna februarie 2011, pentru zona de litoral, care are un caracter strategic din punctul de vedere turistic şi al mediului, precum şi al siguranţei, fiind vorba despre o frontieră, pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare durabilă, a fost introdusă o nouă categorie de documentaţii de urbanism, cu caracter director şi reglementator, care se aprobă prin Hotărâre de Guvern.

 Vă reamintim că în data de 29 noiembrie 2010, prin sentinţa 1547, Tribunalul Constanţa a anulat HCLM 302/2009, prin care fusese aprobat PUZ-ul staţiunii Mamaia. Acţiunea a fost introdusă de IJC, la Tribunalul Constanţa, la finele lunii iulie, anul trecut, ca urmare a controlului efectuat de inspectorii IJC la Primăria Constanţa, la data de 15 aprilie 2010. La acel moment, reprezentanţii IJC au constatat o serie de neconformităţi în aprobarea PUZ-ului, acesta fiind aprobat în lipsa avizelor de la Ministerul Turismului, MAPN, MAN, MI, SRI şi de la DADL. În plus, a fost constatată şi lipsa procesului verbal de delimitare a zonei costiere.

 În data de 30.06.2010, IJC a făcut plângere prealabilă împotriva Consiliului Local ,,privind aprobarea PUZ Mamaia". Faţă de situaţia constatată în urma controlului, în plângere se solicita ,,revocarea hotărârii Consiliului Local privind aprobarea PUZ sau, dacă revocarea nu mai este posibilă, anularea acestei hotărâri". Municipalitatea nu a luat nicio măsură în acest sens, ba mai mult, a continuat să emită autorizaţii de construire pentru Mamaia.

×