x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Planuri - Falimentul ajunge la General Motors

Planuri - Falimentul ajunge la General Motors

16 Feb 2009   •   00:00

General Motors (GM) ia în calcul declararea falimentului, într-o formulă care ar crea o nouă companie auto din activele bune, ar lichida pe cele indezirabile şi ar remodela contractele cu furnizorii, dealerii, sindicatele şi posesorii de obligaţiuni, scrie Wall Street Journal.



Constructorul, care se apropie de termenul-limită de marţi până la care trebuie să depună autorităţilor un plan de viabilitate economică, are nevoie disperată de finanţare. "Compania va prezenta două alternative economice costisitoare: (autorităţile) să dea mai multe miliarde de dolari în salvarea companiei pentru a finanţa operaţiunile companiei sau să dea bani pentru a finanţa falimentul", a spus pentru WSJ mai multe surse apropiate de GM.

Un plan include protecţia faţă de creditori prin declararea insolvenţei, iar reorganizarea va asambla toate activele viabile ale GM, inclusiv câteva branduri americane şi operaţiuni internaţionale, într-o nouă companie, transmite Reuters.

"Activele in­de­zi­ra­bile vor fi lichidate sau vândute sub protecţia tribunalului judiciar. Contractele cu deţinătorii de obligaţiuni, sindica­tele, dealerii şi furnizorii vor fi şi ele remodelate", au spus sursele. GM şi Chrysler au ziua de marţi ca termen- limită pentru prezentarea planurilor de restructurare, venit ca o condiţie pentru ajutorul guvernamental. GM a primit 13,4 miliarde de dolari, iar Chrysler 4 miliarde de dolari. GM se află în discuţii cu deţinătorii obligaţiunilor sale şi cu United Auto Workers, cel mai mare sindicat din industria americană de profil, pentru restructurare, ceea ce ar şterge 28 de miliarde de dolari din datoriile constructorului. Este puţin probabil să se ajungă la o înţelegere până mâine.

×
Subiecte în articol: economic