x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PNDR - Finanţare agricolă

PNDR - Finanţare agricolă

de Florina Zainescu    |    31 Aug 2007   •   00:00

Primele dosare pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor putea fi depuse din a doua jumătate a lunii octombrie, a anunţat Decebal Traian Remeş, ministrul Agriculturii.


PNDR va funcţiona pe modelul SAPARD, insă asigură mai multe forme de sprijin - 20 de măsuri - , mai multe categorii de beneficiari şi mai multe investiţii eligibile. Una dintre primele măsuri pentru care vor putea fi depuse dosare in acest an este Măsura 1 2.1, care are in vedere modernizarea exploataţiilor agricole. Fondurile nerambursabile acordate prin această măsură pot reprezenta intre 45% şi 75% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de un milion de euro. Dacă proiectul include şi investiţii pentru obţinerea energiei regenerabile, suma maximă care poate fi acordată este de 1,5 milioane de euro. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a elaborat deja o primă variantă a ghidului solicitantului pe patru măsuri, care este supusă dezbaterii publice pe site-ul instituţiei, www.apdr.ro.


Romănia va primi fonduri europene de peste opt miliarde de euro in 2007-2013 pentru creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi forestier, imbunătăţirea calităţii mediului şi imbunătăţirea calităţii vieţii in mediul rural. Din aceşti bani, pentru 2007 sunt alocate 750 de milioane de euro, care trebuie cheltuite pănă in 2009.

×
Subiecte în articol: economic