x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PNL a luat cu asalt companiile strategice din energie

PNL a luat cu asalt companiile strategice din energie

de Adrian Stoica    |    04 Mai 2021   •   07:20
PNL a luat cu asalt companiile strategice din energie

Guvernul a numit o noua conducere la compania strategică Smart SA, care asigură mentenanța pentru compania Transelectrica, administratorul rețelei de transport al energiei electrice în România. „Specialiști” trimiși de Executiv să managerieze mult mai competent compania Smart SA vin de la Secretariatul General al Guvernului și nu au nicio legătură cu domeniu de activitate al acestei societăți. Pe aceeași logică de clan se înscriu și schimbările recente de la OPCOM, unde au fost înlocuiți trei membri ai Consiliului de Administrației. Societatea Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale „OPCOM” S.A. este o altă companie strategică în zona energetică, ea asigurând cadrul pentru desfăşurarea tranzacţiilor comerciale pe pieţe angro de energie electrică și desfășoară activităţi de administrare a pieţelor centralizate în sectorul gazelor naturale

 

Potrivit numirilor decise recent, noul director general al companiei Smart, este Cătălin Nadolu, consilier la Secretariatul General al Guvernului. Cătălin Nadolu o înlocuieşte astfel pe Prodeus Ileana-Mihaela, numită tot pe filiera PNL în această funcție, deși nu avea niciun fel de tangență cu domeniul, în trecut ea fiind șefă la Administrația Piețelor, sector 4 . De asemenea, au mai fost înlocuiți şi doi membri ai Consiliului de Administraţie de la compania Smart, fiind numiţi Bogdan Cătălin Ghelbere, actualul secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, şi Cristian Pistol. Compania Smart SA a intrat sub control politic imediat după ce liberalii au preluat puterea în noiembrie 2019. O lună mai târziu,  Guvernul Orban îl numea în funcția de director general la Smart SA pe liberalul Florin Melciu, el fiind, la acea vreme, director în cadrul Ministerului Agriculturii.

 

Bogdan Ghelbere, de la PSD la PNL, via PDL

 

Unul dintre noii câștigători ai jocurilor politice pentru împărțirea fotoliilor în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat este Bogdan Ghelbere, secretarul general adjunct al PNL Timiş. El a fost numit, la începutul acestui an, în funcția de secretar general adjunct la Secretariatul General al Guvernului, funcția fiind primită de PNL Timiş după ce aceasta pierduse un post de secretar de stat în Ministerul de Finanţe. Evoluția ideologiei politice a lui Bogdan Ghelbere ni-l prezintă ca pe un om orientat în viață, care a știut mereu să fie prezent acolo unde este și puterea.  

La începutul anilor 2000, Bogdan Ghelbere era membru al PSD şi devenea consilier judeţean din partea acestui partid. Ulterior, când partidul-marionetă al lui Traian Băsescu - PDL - a venit la putere, și Bogdan Ghelbere a fost atins de o nouă gândire politică, trecând la PDL. În ultimii ani a ocupat posturi călduțe de consilier fie la Parlament, fie la Consiliul Județean Timiș. În CV-ul domniei sale apare că a avut tangență cu lumea telecomunicațiilor, fiind administratorul companiei Banat ICT SRL Timișoara, dar ultimele date financiare ale companiei disponibile arată că în 2019, cu numai trei angajați, la o cifră de afaceri de 40.007 lei, a bifat o pierdere netă de 34.763 de lei.

 

Noi numiri politice și la OPCOM

 

Odată cu preluarea guvernării de către PNL la sfârșitul anului 2019, operatorului comercial al pieţei de energie şi gaze din România, care administrează platformele de tranzacţionare de energie electrică, de gaze naturale şi de certificate verzi s-a transformat într-un monopol al PNL. Pe filiera de partid, la OPCOM au fost împinși în ultima perioadă persoane fără nicio calificare în zona de energie. Nici măcar președintele Consiliului de Administrație nu este un om de meserie, venind din zona de publicitate. Recent, în Consiliul de Administrație au fost numiți noi membri, fiind vorba despre Blăjan Adrian Nicolae, Nicoară Marius Petre, Victor Florin Dumitriu. 

 

Un loc călduț pentru ex-senatorul Nicoară Marius Petre

 

Numit recent în funcția de membru al Consiliului de Administrația la OPCOM, Nicoară Marius Petre a fost ales în perioada 2008-2020 senator PNL, după ce în intervalul 2004-2008 a fost președintele Consiliului Județean Cluj. În 2018 se înscrie la ALDE pentru scurt timp, devenind ulterior parlamentar independent. În februarie 2020 revine în PNL, dar nu mai reușește să prindă un fotoliu de parlamentar. Cum nu se făcea să rămână fără o sinecură de la stat, mai ales că ani buni a fost președintele filialei Cluj a PNL, colegii săi de partid i-au întins o mână de ajutor, trimițându-l să presteze la OPCOM.

 

Victor Florin Dumitriu, umbra lui Cîțu în piața de energie 

 

În ceea ce-l privește pe Victor Florin Dumitriu, acesta este un obișnuit al funcțiilor publice, ajungând în aparatul de lucru al Guvernului chiar la începutul anilor ’90. El este un apropiat al premierului Cîțu, începând cu 2019 fiindu-i consilier personal pe vremea când acesta era ministrul Finanțelor. În 2020 Florin Cîțu a vrut să-l numească președintele Eximbank, însă s-a lovit de opoziția BNR, dar în schimb a fost plasat în Consiliul de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare. De asemenea, în perioada 2016-2019 îl găsim consilier cabinet parlamentar. De-a lungul anilor, el a mai mai fost secretar de stat în cadrul Ministerului Turismului, șef al Departamentului pentru Investiții Străine, secretar general al Eximbank vicepreședinte AVAS sau consilier pe probleme economice al fostului primar Sorin Oprescu. Florin Victor Dumitriu a fost și candidat la Camera Deputaților pe listele PP-DD, partidul lui Dan Diaconescu, dar a ratat intrarea în Parlament.

 

Blăjan Adrian Nicolae, proaspăt numit în Consiliul de Administrație la OPCOM, este de profesie jurist și din februarie 2021 este consilierul personal al secretarului general al Guvernului, Tiberiu Horațiu Gorun.

 

Șeful CA de la OPCOM, tot liberal

 

Președintele Consiliul de Administrație al OPCOM este Florin Nicolae Andrei Diaconescu. El a fost numit în această funcție la sfârșitul anului 2019, pe vremea Guvernului Ludovic Orban. Diaconescu a fost timp de opt ani, până în 2016, consilier local din partea PNL la Primăria Sectorului 1 al Capitalei. De asemenea, din 2008 lucrează în cadrul companiei Simaco Advertising SRL, fiind administrator de rețea. 

×