x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Polonia şi Estonia au câştigat lupta cu CE privind emisiile de carbon. Urmează România

Polonia şi Estonia au câştigat lupta cu CE privind emisiile de carbon. Urmează România

28 Sep 2009   •   00:00

Polonia şi Estonia au câştigat în primă instanţă la Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg procesele intentate Comisiei Europene în privinţa limitelor la bioxidul de carbon pe care statele au voie să-l arunce în atmosferă.

Curtea a spus că CE are autoritate „foarte restrânsă" în revizuirea planurilor natţionale de alocare a bioxidului de carbon în Uniunea Europeană, cea mai mare piaţă pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră, potrivit Bloomberg.

ROMÂNIA, LA RÂND
România se află, alături de Ungaria, Bulgaria, Cehia, Letonia şi Lituania, în grupul statelor care aşteaptă şi ele verdicte asemănătoare. România deja se confruntă cu probleme din această cauză, cele mai afectate fiind companiile de stat Electrocentrale Bucureşti, care deţine termocentrale pe gaze naturale şi păcură dar şi cele trei complexuri energetice din Oltenia, care trebuie să facă provizioane pentru a cumpăra certificatele care le lipsesc.

De asemenea, grupul Rompetrol a dat în judecată Guvernul României în 2008 din cauza alocării de certificate. Reprezentanţii Rompetrol au acuzat că în 2007 rafinăria Petromidia a grupului a avut alocate 750.000 de certificate de CO2, pentru o capacitate de procesare de 5,3 milioane tone de ţiţei, în vreme ce Petrobrazi, deţinută de Petrom, a primit 1,6 milioane de certificate la o capacitate de prelucrare de 4,5 milioane tone de ţiţei, iar Arpechim, unde proprietar este tot Petrom, a primit 1,69 milioane de permise de carbon la o capacitate de 3,5 milioane de tone de petrol.

Victoria acestor state ar aduce un plus de 79 de milioane de tone de CO2 pe an, potrivit unei analize Unicredit. Guvernul polonez a avertizat investitorii să nu se aştepte la o inundare a pieţei cu certificate. Suprasaturarea pieţei a dus la prăbuşirea preţurilor în 2006. UE vrea să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020 faţă de nivelul înregistrat în 1990.

SUBMINAREA PLANULUI DE REDUCERE
Decizia ar putea submina planul UE de a reduce bioxidul de carbon emis în UE, după ce 6 state din Estul Europei au cerut cantităţi mai mari. În timp ce Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) negociază pentru un acord împotriva schimbărilor climatice, Comisia ţinteşte să facă combustibilii fosili mai scumpi iar sistemul european de tranzacţionare a certificatelor de emisii să fie platforma mondială.
Certificatele de emisii pentru luna decembrie se tranzacţionau în scădere cu 2,9%, la 13,34 euro pe tona metrică.

TENSIUNI EUROPENE
Verdictul subliniază tensiunile europene după decizia de anul trecut ca statele UE să nu mai primească emisii, ci să se treacă din 2013 la un sistem european centralizat. Programul acoperă 11.000 de termocentrale şi fabrici deţinute inclusiv de compania de utilităţi RWE, grupul petrolier Royal Dutch Shell, producătorul de oţel ArcelorMittal şi producătorul de hârtie Stora Enso.
Decizia spune că CE şi-a depăşit puterile când a acordat doar 73% din permisele de CO2 cerute de Polonia şi 52% din cele dorite de Estonia pentru cei 5 ani până în 2012 (la data acordării-nr).

×