x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie POSDRU ar putea scăpa de suspendare, după corecţii bugetare de 75 de milioane de euro

POSDRU ar putea scăpa de suspendare, după corecţii bugetare de 75 de milioane de euro

de Diana Scarlat    |    20 Sep 2012   •   09:08
POSDRU ar putea scăpa de suspendare, după corecţii bugetare de 75 de milioane de euro

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ieri, cu ocazia dezbaterii "Uniunea Europeana la rascruce?', organizate de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, ca s-ar putea ridica la cateva sute de milioane de euro corectiile financiare aplicate Romaniei pentru deficientele proiectelor cu finantare europeana, pe cele cinci programe operationale.

in prezent, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), gestionat de Ministerul Muncii, se afla in procedura de pre-suspendare, la Comisia Europeana, insa ministrul Afacerilor Europene sustine ca exista posibilitatea evitarii suspendarii programului.

Conform Ministrului, corectiile financiare aplicate acestuia se vor ridica la 75 de milioane de euro. "Pentru POSDRU, la o prima evaluare, corectiile sunt de 75 de milioane de euro, dar mai exista un numar de cereri de rambursare care nu au fost procesate si numai dupa procesarea acestora vom sti exact care este suma finala pentru ca este vorba de aplicarea unui procent de 25%', a declarat Orban. El a mai spus ca Romania asteapta scrisoarea Comisiei Europene pentru inceperea concilierii in vederea stabilirii corectiilor financiare pentru programele operationale Regional (POR), de Mediu (POSM), de Transporturi (POST), de Competitivitate Economica (POSCCE). In prezent, cifrele sunt confidentiale. Ministrul a adaugat ca, prin corectiile financiare, Romania nu va pierde banii europeni, deoarece sumele luate inapoi din proiectele cu probleme, mai ales de nerespectare a procedurilor de achzitii publice, se vor redistribui catre alte proiecte. "Vom discuta cu Comisia Europeana si, in masura in care noi vom accepta propunerea Comisiei Europene, banii acestia nu se vor pierde. Vor putea fi alocati pentru alte proiecte. Banii vor fi retrasi de pe proiectele unde au fost sesizate disfunctionalitati pe zona achizitiilor publice', a mentionat Leonard Orban. Referitor la POSDRU, ministrul a declarat ca singura solutie pentru asigurarea platilor interne catre beneficiari este transferul de bani de la bugetul de stat catre Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.

Leonard Orban a mai declarat ca salariile functionarilor care gestioneaza absorbtia fondurilor europene vor creste, pentru a le egala pe cele mai mari, care in prezent sunt la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Ministerul Afacerilor Europene a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care solicita, de la 1 ianuarie 2013, cresterea cu pana la de trei ori a salariilor tuturor functionarilor din ministere, care gestioneaza absorbtia fondurilor europene, conform lui Leonard Orban.

×
Subiecte în articol: suspendare orban buget