x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul gazelor naturale explodează după rebeliunea eșuată din Rusia

Prețul gazelor naturale explodează după rebeliunea eșuată din Rusia

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2023   •   18:15
Prețul gazelor naturale explodează după rebeliunea eșuată din Rusia

Prețurile gazelor naturale a explodat în UE după rebeliunea eșuată din Rusia, care a alimentat îngrijorările privind aprovizionarea, scrie Bloomberg.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, ora 9.25, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au avansat cu 13%, până la 36,80 euro/MW oră.

"Riscurile geopolitice în Rusia sunt acum semnificativ mai mari decât înainte de weekend. Incertitudinea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în săptămânile următoare în interiorul Rusiei, mai degrabă decât situaţia din Ucraina", ar fi motivele avansului, în opinia lui Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

Însă costurile erau oricum în creștere cu circa 30%, din cauza opririi producției din Norvegia pentru lucrări de mentenanță. Vestea bună este că în această perioadă a anului cererea de gaze este redusă.

După invazia rusă în Ucraina, din februarie 2022, și sabotarea conductelor Nord Stream din Marea Baltică, UE și-a redus dependența de gazele din Rusia, îndreptându-se spre SUA și Norvegia. 



 

×
Subiecte în articol: gaze rebeliune Rusia scumpiri